Tartă cu căpşuni şi cremă de vanilie
Reţetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 15 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: Pentru aluat: 200 g făină, 140 g unt, 100 g zahăr, 2 gălbenuşuri.
Pentru cremă: 1/2 l lapte, 140 g zahăr, 4 gălbenuşuri, 50 g făină, 1 baton vanilie.
În plus: 400 g căpşuni.
Mod de preparare: Aluatul: Se freacă uşor între palme untul tăiat bucăţele cu făina, se adaugă zahărul şi gălbenuşurile şi se frămîntă un aluat fraged, care se ţine cel puţin două ore la frigider. Se îmbracă cu aluat o formă mare de tartă unsă cu unt, se înţeapă aluatul cu o furculiţă şi se dă 30 de minute la cuptorul încins la 180 grade C.
Crema: Se freacă gălbenuşurile cu zahărul pînă ce devin spumoase. Se adaugă făina (puţin cîte puţin) şi se subţiază cu laptele fiert împreună cu batonul de vanilie. Se aşează vasul cu cremă pe baia de apă şi se amestecă întruna pînă ce se îngroaşă, după care se ia de pe baia de apă şi se bate crema cu telul pînă ce se răceşte.
Se pune un strat de cremă de vanilie pe fundul tartei coapte şi răcite, iar peste cremă se aşează căpşunile tăiate în două. Cînd se serveşte, se presară - eventual - cu puţin zahăr pudră.
|