Tartă cu nuci
Reţetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 50 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 100 g samburi de nuca (plus cativa pentru decorat), 3 oua, 450 g aluat fraged (gata preparat, din comert), 20 + 30 g unt, un varf de cutit sare, 250 + 150 ml smantana, 125 g zahar pudra, un baton de vanilie, 150 g ciocolata amaruie.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 210 grade C. Se-ntinde aluatul fraged pe planseta infainata, se inteapa (cu o furculita), se intoarce pe partea cealalta si se asaza pe fundul unei tavi pentru tarta (tava se unge inainte cu unt). Se imbraca si marginile tavii si se unge aluatul (doar bordura) cu galbenus de ou. Se acopera fundul cu hartie pentru copt (calc), se presara cateva boabe de fasole uscata (ca sa tina aluatul drept) si se coace zece minute, dupa care se indeparteaza hartia si boabele.
Se macina nuca (100 g) si se amesteca cu un varf de cutit de sare. Intr-un bol se toarna 250 ml de smantana, zaharul, batonul de vanilie despicat in doua si dat pe razatoare (sau ras cu cutitul) si cele doua oua intregi. Se amesteca bine (cu mixerul) pana ce se obtine o crema groasa. Cand este gata, se incorporeaza nuca macinata, amestecand usor cu lingura.
Se varsa crema peste aluatul din tava, se baga la cuptor si se coace inca 30 de minute. Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca si se rastoarna.
Intre timp, se rupe ciocolata bucatele si se pune sa se topeasca pe un vas cu apa (la bain-marie), impreuna cu restul de smantana si 30 g unt. Cand s-a incins (cam la 40 grade C), glazura se intinde peste tarta cu ajutorul unei spatule si se decoreaza cu cativa samburi de nuca.
|