Tartă cu varză acră şi costiţă afumată
Timp de preparare: 1 h 35 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: Aluat: 200 g făină, 100 g unt.
Umplutură: 2 cartofi, 200 g costiţă afumată, 2 cepe, 300 g varză acră, 1 căpăţână mică de usturoi, 100 g smântână, 1 cană lapte, 3 ouă, nucşoară, zahăr, 1 linguriţă chimen, sare.
Mod de preparare: Amesteci făina cu untul şi un praf de sare până obţii un aluat moale pe care-l laşi la rece jumătate de oră. În acest timp, pregăteşti umplutura: Laşi varza la desărat în apă rece, fierbi cartofii în coajă şi când sunt gata, îi cureţi şi-i tai cubuleţe. Tai apoi costiţa bucăţele, o prăjeşti ca să-şi lase grăsime, adaugi ceapa tocată şi le căleşti împreună. Presezi varza bine, o tai fideluţă şi o adaugi în cratiţă cu ceapa şi costiţa. După ce s-a înmuiat varza, adaugi cartofii, usturoiul pisat, potriveşti de sare şi piper şi dai cratiţa deoparte.
Întinzi aluatul, îl aşezi într-o formă de tartă, pui umplutura şi dai totul la cuptor pentru 10 minute. În acest timp, amesteci bine ouăle cu smântâna, laptele şi un praf de sare şi de nucşoară, pui şi chimenul şi torni amestecul peste tartă. O laşi la cuptor pentru încă 40-50 de minute.
Se serveşte caldă.
|