http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Prăjituri"

Tartă trapeziană
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 1 h 20 min.

Complexitate: ridicată

Ingrediente: 500 g aluat de brioşe, 5 ouă, 1 baton vanilie, 250 ml lapte, 100 g zahăr pudră, 20 g făină, 15 g Maizena (zeamil), 60 g unt, 1 lingură esenţă de portocale (cîteva picături + apă), 2 linguri zahăr tos, 1 vîrf de cuţit sare.

Mod de preparare: Încingeţi cuptorul la 180 grade C.
Întindeţi aluatul, formînd un cerc mare cu grosimea de 1 cm, aşezaţi-l pe o tavă unsă cu unt, acoperiţi-l cu un şervet şi lăsaţi-l să crească 30 de minute. Ungeţi suprafaţa cu gălbenuş diluat cu puţină apă şi daţi-l 25 de minute la cuptor. Presăraţi peste aluat 1 lingură cu zahăr tos, coaceţi-l încă 10 minute şi lăsaţi-l să se răcească.
Puneţi pe foc laptele cu batonul de vanilie despicat în două şi, cînd începe să fiarbă, stingeţi focul, acoperiţi cratiţa cu un capac şi lăsaţi laptele să se infuzeze circa 5 minute. Scoateţi vanilia şi puneţi din nou laptele să se încălzească.
Într-un castron, frecaţi 4 gălbenuşuri cu zahărul pudră, încorporaţi făina şi zeamilul şi diluaţi cu lapte clocotit. Vărsaţi amestecul peste laptele din cratiţă şi lăsaţi-l pe foc să se îngroaşe, amestecînd întruna.
Dati cratiţa deoparte şi încorporaţi în compoziţie 50 g de unt. Lăsaţi crema să se răcească, parfumaţi-o cu esenţa de portocale şi încorporaţi în ea 3 albuşuri bătute spumă, împreună cu 1 vîrf de cuţit de sare.
Tăiaţi aluatul în două (pe orizontală), acoperiţi cu cremă jumătatea inferioară şi asezaţi peste ea cealaltă jumătate. Pudraţi tarta cu zahăr şi serviţi-o imediat.