Tarte cu gem de caise
Reţetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 45 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 500 g făină, 3 gălbenuşuri fierte, un ou, 250 g unt, 200 g zahăr pudră, 150 ml lapte dulce, zahăr vanilinat, esenţă de rom, 50 g migdale, sare, două linguri de apă, zahăr brun, un borcan cu gem de caise, caise, mentă.
Mod de preparare: Gălbenuşurile fierte se pasează cu o furculiţă şi se pun într-un castron.
Într-un vas mai mare, se amestecă untul cu două pliculeţe cu zahăr vanilinat, zahărul pudră, laptele dulce şi o lingură de esenţă de rom pînă cînd rezultă o cremă omogenă.
Se adaugă migdalele măcinate, un praf de sare, gălbenuşurile pasate şi se amestecă. Făina se cerne şi se toarnă peste cremă. Se frămîntă totul şi cu apa pînă cînd rezultă un aluat moale, nelipicios.
Se introduce în pistolul pentru biscuiţi şi se toarnă o cantitate mai mare de aluat pe tava tapetată cu folie de aluminiu.
Se presează la mijloc cu o lingură sau cu un pahar şi se toarnă gem de caise. Se ung marginile cu ou bătut, se presară zahăr brun şi se introduc în cuptor.
Se coc la foc mediu, 10-15 minute, se scot şi se lasă la răcit.
Se servesc alături de o salată de caise cu mentă tocată şi zahăr vanilinat.
|