Tartine cu sos alb cu ciuperci
Reţetă lacto-vegetariană
Ingrediente: 30 g unt, 30 g făină, 150 ml lapte, 10 ml smîntînă, 100 g brînză, 250 g ciuperci.
Mod de preparare: Se prepară un sos alb mai gros din făină, unt şi lapte. Făina şi untul se înfierbîntă într-o cratiţă de 1 l, la foc mic, numai un minut, amestecînd mereu şi avînd grijă ca făina să nu se coloreze deloc; apoi se stinge cu laptele fierbinte, adăugat în 2-3 rînduri, amestecînd de fiecare dată, pînă cînd se desfac toate cocoloaşele formate, ca să rezulte un sos omogen. Se săreaza şi, facultativ, se acreşte puţin cu zeamă sau sare de lămîie, numai după ce s-a luat cratiţa de pe foc. Se aromează cu pătrunjel sau mărar tăiat mărunt. Ciupercile tăiate mărunt şi bine spălate se trec prin maşina de tocat. Ceapa tăiata mărunt se căleşte un minut în untdelemn, apoi se adaugă ciupercile, foaia de dafin, zeama de lămîie, piper, o linguriţă rasă de sare. Se lasă la foc mic acoperite sa fiarbă circa 30 minute, ca să scadă toată apa ce o lasă şi să se înmoaie. Cînd este gata, se adaugă şi smîntînă. Se ung tartinele cu un strat de 3-4 mm. Deasupra, se rade brînză.
|