http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Mâncăruri cu organe"

Tochitură măcelărească

Ingrediente: 300 g momite de vita sau de porc, 300 g creier de vitel sau porc, 150 g maduva, 100 ml ulei, 150 g unt, 500 g ceafa de porc, 200 g gusa de porc, 500 g ceafa de vitel, 500 g ficat de porc si vitel, o limba e porc, 2-3 rinichi de porc sau vitel, Facultativ 2-4 fudulii, 300 g slung sau glanda tiroida de vitel, 250 ml vin alb sec (demisec), 500 ml bere bruna, 2 linguri boia iute, 2 lingurite piper negru macinat proaspat, 2 linguri pudra de busuioac, 2 linguri de cimbru, 2-3 capatani de usturoi, 3 linguri otet de mere, o ceapa intreaga destul de mare.

Mod de preparare: Intr-un ceaun, neaparat mai mare si cu capac se pun la prajit in unt momitele, slungul, creierul si maduva taiate foarte marunt si scoasa din pielita si cand incep sa se rumeneasca se adauga circa 400-500 ml apa. Se fierbe la foc iute si cand a scazut apa se pune uleiul si cand este bine incins se adauga pe rand intai ceafa de vita si de porc si dupa 5-6 minute se adauga ficatul, fuduliile si rinichii toate taiat in bucatele cat sa imbuci odata. Se mai lasa sa clocoteasca la foc iute circa 2-3 min, avand grija sa se amestece permanent, dupa care se adauga vinul indoit cu berea bruna si se condimenteaza, dupa gust, cu sare, boia de ardei iute, piper, pudra de busuioc si cimbru. Se pune ceapa si se da focul la mediu spre mic, timp in care se amesteca permanent tochitura, cu o lingura de lemn si dupa circa 5 minute se pune capacul la cratita si se lasa sa fiarba la foc foarte mic circa 25-30 min, avand grija sa mai amestecam din cand in cand si sa nu scada sosul prea mult; eventual se mai adauga bere.
Din usturoi se face mujdei frecat cu putin ulei si stins cu sos din cratita la care se pune, dupa gust, pentru acreala otet de mere.
Tochitura paote fi facuta si in cantitati mai mici, respectand proportiile dar nu iese tot asa de gustoasa.
Se serveste direct din ceaun de pe foc, pe felie de paine dupa ce se trece bucatica prin mujdeiul care se tine si el cald.