Ton cu sos de capere
Reţetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 50 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 4 bucati de ton (a 200 g), putina zeama de lamaie, sare, piper macinat, 1/2 legatura marar, 2-3 linguri unt topit, 1 ceapa, 1/2 legatura ceapa verde, 100 g morcovi, 1/4 l zeama concentrata de zarzavat (Knorr + apa), 1 lingura capere, 1 varf de cutit piper de Cayenne, 1 lingurita miere, 1-2 linguri mustar, 2-3 linguri smantana, 2 galbenusuri, marar verde pentru ornat, 1 ceasca sos olandez.
Mod de preparare: Se spala bucatile de peste, se zvanta si se stropesc cu zeama de lamaie.
Se sareaza, se pipereaza, se presara peste ele mararul verde tocat si se lasa 10-15 minute la frigider, ca sa se patrunda.
Intr-o tigaie se incinge untul si se caleste ceapa curatata si taiata marunt, pana ce devine sticloasa.
Se adauga morcovii si cepele verzi - taiate rondele - si se dunstuiesc si ele cateva minute.
Se toarna deasupra zeama de zarzavat si sosul olandez, se incorporeaza caperele si se adauga sarea, piperul, piperul de Cayenne, mierea si mustarul si se amesteca bine.
Se introduc in sos bucatile de peste, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba in cuptorul incins la 180 - 200 grade C circa 20 de minute.
Cand sunt gata, se aseaza pestele pe farfurii. Sosul se mai da intr-un clocot, se leaga cu galbenusurile frecate bine cu smantana si se toarna peste feliile de peste. Se garnisesc cu crengute de marar verde si se servesc imediat.
Sosul olandez se prepara astfel: Se topesc 100 g de unt pe baia de apa, se adauga 2-3 galbenusuri, sare, piper si zeama de la o lamaie (picatura cu picatura) amestecand intruna ca pentru maioneza. Cand sosul incepe sa se ingroase, se incorporeaza inca 50 g de unt si se bate in continuare cu telul. Nu se lasa sa fiarba.
|