Tort Joffre (II)
Reţetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 3 h
Complexitate: medie
Ingrediente: 10 oua, 500 g margarina, 100 g cacao (de cea mai buna calitate), 500 g zahar, 125 ml apa, 1 lingura faina, 2 linguri pesment fin, 2 zahar vanilat, esenta de rom.
Mod de preparare: Se pune la fiert zaharul,cacaoa si apa. Se da in clocot 5 min. Se lasa putin la racit. Calda fiind se adauga, pe rand, toate galbenusurile. Dupa aceea se imparte compozitia in 3 parti (aproximativ). O parte se pune intr-un castron si se adauga 1 lingura cu varf de faina, 2 linguri cu varf de pesmet si la sfarsit, de jos in sus, albusurile batute spumea tare cu 2-3 linguri zahar. Totul se toarna intr-o cratita de 3 kg., unsa si tapetata, dupa care se coace la foc potrivit. Dupa ce s-a copt blatul se rastoarna pe un platou. Atentie: blatul acesta da destul de mult inapoi.
In castronul in care au ramas cele 2 parti se pune margarina si se mixeaza foarte bine. Se adauga 2-3 linguri zahar farin, 2 zahar vanilat, esenta de rom sa iasa o crema bine aromata si 1 lingura cacao (sau 1 lingurita ness). Se mixeaza si acestea foarte bine. Crema obtinuta se tine la frigider 1 h.
Dupa aceea asamblam tortul. Taiem blatul pe din doua, punem crema si cu restul in ornam.
La decorarea tortului fiecare isi foloseste imaginatia (cu bombonele, trandafirasi din zahar, frisca si pe deasupra ciocolata rasa, etc.).
|