Tort cu afine şi brânză de vacă
Reţetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 40 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: Aluatul: 2 cesti de faina, 125 g unt rece taiat bucatele, 2 linguri zahar, un galbenus, 2-3 linguri apa rece.
Umplutura: 125 g branza de vaci (grasa), 2 linguri zahar tos (fin), un ou batut usor, o lingurita esenta de vanilie, 500 g afine, 2 linguri dulceata acrisoara, 2-3 lingurite zeama de lamaie, inca un ou batut usor.
Mod de preparare: Se face un aluat fraged, care se inveleste intr-o folie si se lasa la rece 30 de minute. Jumatate se intinde pe fundul si marginile unei forme, restul se taie fasii lungi care se ung cu al doilea ou batut.
Intr-un castron se amesteca bine branza cu zaharul, pana ce devine cremoasa, apoi se introduc ouale unul cate unul si esenta de vanilie.
Se intinde compozitia peste aluat, se pun deasupra afinele si peste ele se toarna cu lingura dulceata amestecata cu zeama de lamaie si incalzita putin. Peste tot se aseaza un grilaj din fasii de aluat (unse cu ou), unindu-se capetele cu marginile tortului.
Se da la cuptorul incins (180 grade C) si se coace 45 de minute. Se lasa 10 minute sa se raceasca (in forma) si se serveste cald sau rece (eventual cu inghetata).
|