Tort cu căpşuni (II)
Reţetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: ridicată
Ingrediente: Pentru aluatul faramicios: 100 g unt, 50 g faina, 20 g zahar, 1 zahar vanilat, 1 varf de cutit de sare.
Pentru blat: 2 oua, 2 linguri apa calduta, 90 g zahar, 1 zahar vanilat, 80 g faina, 20 g amidon (zeamil), 1/2 lingurita praf de copt.
Pentru crema de capsuni: 750 g capsuni, 100 g zahar, 150 g iaurt (crema), coaja rasa si zeama de la o lamaie, 9 foi de gelatina, 200 g frisca.
Pentru ornat: 500 g capsuni, 250 ml frisca, 1 zahar vanilat.
Mod de preparare: Se framanta din toate ingredientele un aluat faramicios, care se intinde pe fundul unei forme (unse) de tort (diametrul 26 cm) si se apasa usor cu degetele. Se coace 15 minute in cuptorul incins la 200 grade C.
Pentru aluatul de blat se amesteca bine ouale cu apa, pana ce se fac spuma, se adauga putin cate putin zaharul tos si zaharul vanilat, batand intruna pana ce se dizolva, dupa care se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si amidonul (zeamilul).
Se scoate forma din cuptor si se toarna aluatul pentru blat (peste cel fraged) si se niveleaza. Apoi se coace alte 13-15 minute la 200 grade C. Se rastoarna pe un platou si se lasa la racit.
Se curata capsunile, se spala si se paseaza 400 g din ele. Restul se lasa deoparte. In piureul de capsuni se incorporeaza zaharul, iaurtul (crema), zeama si coaja rasa de lamaie si se amesteca bine. Apoi se adauga gelatina inmuiata, stoarsa si dizolvata si se pune la rece. Cand crema incepe sa se intareasca se introduce frisca, amestecand usor.
Se taie blatul in doua, se asaza iarasi o jumatate in forma de copt si se toarna peste ea crema de capsuni. Se acopera cu cealalta jumatate si se lasa doua ore la rece.
Jumatate din capsunile pentru garnisit se taie felii. Se amesteca cu frisca si se orneaza tortul. Se desface forma, se scoate tortul afara, se orneaza cu frisca spritata, felii de capsuni (pe margini) si capsuni intregi (pe toata suprafata).
|