http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Torturi"

Tort cu ciocolată (II)
Reţetă ovo-lacto-vegetariană

Timp de preparare: 2 h 30 min.

Complexitate: ridicată

Ingrediente: 2 cesti zahar, 2 cesti cu varf faina, 1 1/2 lingurita praf de copt, 1/2 ceasca cacao pudra, 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu, 4 oua batute usor, 1 ceasca zer, 1 lingurita esenta de vanilie, 1 varf de cutit sare, 300 g unt topit, 200 g ciocolata amaruie taiata marunt, ciocolata alba si frisca batuta pentru ornat.
Pentru glazura: 200 g ciocolata amaruie taiata marunt, 1/3 ceasca frisca nebatuta.

Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 150 grade C, se unge o forma adanca de tort (diametru: 23 cm) cu ulei sau cu unt topit si se tapeteaza cu hartie pentru copt, care se unge si ea.
Intr-un castron mare se amesteca faina, praful de cacao, praful de copt si bicarbonatul si se face la mijloc o gropita in care se toarna ouale batute cu zerul, esenta de vanilie si sarea.
Se amesteca bine, se incorporeaza untul si ciocolata, se amesteca din nou si se toarna aluatul in forma. Se netezeste la suprafata, se da la cuptor, se coace intre 2 ore si 2 ore si un sfert si se lasa sa se raceasca. (Se-ncearca daca e copt cu un ac sau cu un pai.) Se-ndreapta blatul cu un cutit zimtat, se rastoarna cu partea netezita in jos si se pune pe o planseta acoperita cu hartie. Se intinde glazura de jur imprejur si, dupa ce se intareste, se muta tortul pe un platou si se orneaza cu frisca batuta si cu aschii (razatura) de ciocolata alba.
Pentru glazura: se pune ciocolata impreuna cu frisca nebatuta pe foc mic si se amesteca intruna pana ce se topeste, dupa care se ia de pe foc si se lasa putin sa se raceasca.