Turtiţe cu peşte afumat şi mărar
Reţetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 40 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 250 g cartofi, 2 linguri cremă de brânză, 200 g peşte afumat, 2 linguri mărar verde tăiat nu foarte mărunt, coaja rasă de la 1 lămâie, 1 linguriţă sos de hrean (din comerţ), 1 lingură capere (se găsesc în borcănele, în comerţ), sare, piper, 4 linguri pesmet, ulei.
Crema de hrean: 200 g smântână goasă, 2 linguriţe sos de hrean, un strop de zeamă de lămâie, sare, piper.
Mod de preparare: Cartofii se curăţă, se taie în bucăţi şi se fierb, în apă nesărată, circa 20 de minute. (Nu e nevoie de sare deoarece peştele afumat este suficient de sărat). Se scurg, se lasă să se răcească câteva minute, apoi se zdrobesc cu furculiţa şi se amestecă cu crema de brânză până se obţine un piure. Se toacă peştele afumat şi se amestecă cu piureul de cartofi, mărarul, coaja rasă de lămâie, sosul de hrean şi caperele (opţional). Se condimentează cu sare şi piper şi se modelează din compoziţie gogoşele de mărimea unei nuci, care se aplatizează uşor. Se trec prin pesmet şi se aşază, la distanţă unele de altele, într-o tavă unsă cu ulei. Fie se coc imediat, fie se păstrează la congelator. Când le coaceţi, stropiţi-le cu puţin ulei şi rumeniţi-le în cuptor 10-12 minute, întorcându-le după 5 minute. Se servesc calde, cu crema de hrean, care se prepară astfel: se amestecă toate ingredientele şi se ţine crema 1 oră la frigider înainte de a servi.
Se servesc cu pîine neagră de secară.
|