http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi"

Vinete gratinate
Reţetă de post (vegetariană)

Timp de preparare: 1 h

Complexitate: redusă

Ingrediente: 4 vinete, 1 kg ciuperci, 1 bucată fenicul, 2 căţei de usturoi, pudră de scorţişoară, 1 ardei iute mic, sare, piper, ulei de măsline, 1 lingură de busuioc uscat, 2 fire busuioc verde, 1 lămâie.

Mod de preparare: Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală şi se taie în felii mai groase. Se încing trei linguri de ulei într-o cratiţă, se pun ciupercile, sucul de lămâie, sarea şi piperul. Se adaugă usturoiul tăiat în felii subţiri, ardeiul iute crestat la vârf şi se prăjesc până când scade lichidul format.

Feniculul se toacă mărunt, se căleşte până când se înmoaie, apoi se pune peste ciuperci. Vinetele se spală, se taie în jumătăţi şi se prăjesc 5 min. în ulei încins. Se scoate miezul şi se pune într-un castron, iar vinetele se aşază într-o tavă cu puţin ulei.

Se îndepărtează ardeiul iute din ciuperci, se presară un vârf de cuţit de pudră de scorţişoară, sarea, piperul şi busuiocul uscat. Se amestecă, se pun în jumătăţile de vinete şi se introduc în cuptor.

Se lasă timp de 25 min., se scot din tavă şi se presară busuioc proaspăt tocat.

Vinetele se pot servi presărate cu caşcaval ras sau alături de o salată de varză albă.