http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Conserve de iarnă"

Zacuscă (I)
Reţetă de post (vegetariană)

Timp de preparare: 40 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 10 vinete mari, 30 de gogosari, 10 ardei grasi carnosi, 1 kg ceapa curatata, 1 l untdelemn de buna calitate, 1 l pulpa de rosii, sare, piper, 2 lingurite de salicilat.

Mod de preparare: Intr-un litru de ulei incins, se prajeste ceapa tocata. Se spala gogosarii, se curata de codite si seminte, se dau prin masina de tocat carne si se pun peste ceapa prajita. Se lasa sa mijoteasca pe marginea sobei sau pe aragaz, la flacara mica. Ardeii grasi mai intai se coc si se curata de pielite, de seminte si de codite, apoi se dau prin masina de tocat carne. Se toarna si acestia peste ceapa prajita. Vinetele se coc, se curata de coaja, se toaca, se adauga in restul compozitiei. Se adauga rosiile curatite de pielita si date prin masina de tocat carne. Se amesteca totul, se sareaza, se pipereaza, se pune salicilatul, se amesteca bine. Se fierbe, amestecand continuu cu o lingura de lemn. Nu e voie ca zacusta sa se prinda de fundul cratitei. Produsul e gata cand uleiul incepe sa iasa la suprafata. Se pune fierbinte in sticle gata incalzite, se leaga si se lasa in servete groase, pana a doua zi.