http://www.eculinar.ro/

Subcategoria "Conserve de iarnă"

Zacuscă de vinete şi gogoşari (II)
Reţetă de post (vegetariană)

Timp de preparare: 3 h

Complexitate: redusă

Ingrediente: 30 de gogoşari roşii, 12 vinete coapte, curăţate şi bătute mărunt, 1 l ulei, 2 kg ceapă.

Mod de preparare: Ceapa se opăreşte şi se mărunţeşte, apoi se pune în cratiţă cu uleiul. După ce se căleşte ceapa, se pun peste ea gogoşarii daţi prin maşină. După ce s-au fiert bine gogoşarii, se toarnă în cratiţă vinetele care se vor lăsa bine la fiert. Cînd sînt gata, se ia cratiţa de pe foc şi se toarnă zacusca în borcane (este indicat ca sub borcanul în care turnaţi zacusca să fie o farfurie de tablă, pentru a evita crăparea borcanului). Borcanelor li se vor pune capacele, după care se vor pune într-o oală cu apă călduţă, pe fundul căreia se vor pune nişte cîrpe. Acoperiţi oala în care se află borcanele cu o altă cîrpă şi aprindeţi focul. Apa trebuie să clocotească circa 30 min. După ce aţi scos borcanele din acea oală, le înveliţi imediat în nişte pături groase să se ţină calde. Se vor păstra 3 zile învelite, după care le puteţi aranja pe rafturi în cămară.
Un sfat: puneţi puţină apă în uleiul în care urmează să căliţi ceapa.