Plăcintă dobrogeană cu brânză - reţetă tradiţională din România - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » România » Plăcintă dobrogeană cu brânză

Plăcintă dobrogeană cu brânză

Reţetă tradiţională din România
Timp de preparare: 1 h 40 min.

Complexitate: ridicată

Ingrediente: Coca: 600 g faina, 100 g ulei, 2 oua, 1 lingura otet, 1/2 lingurita sare, apa circa 200 g cat cuprinde faina, 200 g margarina sau unt.
Umplutura: 500-600 g branza de vaca bine scursa, 3-4 oua, 100-150 g zahar, 150 g smantana, 40 g gris, lamîie rasă, sare.

Mod de preparare: Umplutura se pregateste astfel: branza se sfarama sau se trece prin sita de malai, se amesteca foarte bine cu smantana, ouale, zaharul, razatura de lamaie, sare si gris. Cine doreste poate sa intrebuinteze la umplutura jumatate de branza de vaci si jumatate de branza telemea sau de burduf, in acest caz nu se mai sareaza umplutura.
Se cerne faina pe o planseta, se face la mijloc o gropita in care se pun ouale, uleiul, otetul, sare si apa cat primeste faina ca sa se obtina o coca potrivit de moale. Se framanta pana coca nu se mai lipeste nici de masa nici de maini. Se imparte coca in opt bucati egale, se rotunjeste fiecare, se unge cu ulei si se acopera cu o cratita sau lighean incalzit. Se lasa sa se odihneasca coca 20 minute. Dupa aceea, fiecare bucata de coca se intinde cu sucitorul si apoi se mai intinde cu mainile cat sa acopere tava bine unsa cu unt. Foaia trebuie sa iasa subtire, fina, fara sa se rupa. Se pun in tava jumatate din foi pregatite in acest fel, stropite intre ele cu unt. Peste aceste foi se intinde umplutura, iar peste umplutura se asaza restul de foi stropite deasemenea intre ele cu unt topit si pe deasupra ultima foaie se unge bine cu unt. La urma se apasa foile petrecute peste marginile tavii ca sa se lipeasca intre ele. Restul de foi peste margini nelipite se taie cu cutitul. In felul acesta aerul cat si albusurile dinauntru placintei nu vor iesi afara si vor forta foile sa se umfle intre ele, dand o forma frumoasa placintei. Placinta trebuie sa se coaca la inceput la cuptor incalzit potrivit, ca sa nu se rumeneasca de la inceput prea repede, deoarece aceasta impiedica cresterea placintei.
Servirea: Cand placinta este scoasa din cuptor se pune incet pe masa, fara sa fie trantita si dupa 10-20 minute se taie in bucati. Bucatile nu se scot imediat din tava, decat atunci cand se servesc la masa, astfel se racesc.
Aceasta placinta poate avea ca umplutura: carne, dovleac, cartofi, ciuperci, praz inabusit sau ceapa verde condimentata.
15.670 vizualizări
1.196 tipăriri
20 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Tartă cu brânză şi portocale (II) (Dulciuri > Prăjituri)
2. Plăcintă cu ceapă şi măsline (Aperitive > Aperitive cu legume)
3. Ardei umpluţi cu brânză de vacă şi unt  (Aperitive > Aperitive cu brânză)
4. Colţunaşi cu două feluri de brânză (Aperitive > Aperitive cu carne)
5. Gratin de legume cu brânză (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
6. Plăcintă cu spanac (Aperitive > Aperitive cu legume)
7. Mere umplute cu brânză şi fructe uscate (Aperitive > Aperitive cu brânză)
8. Papanaşi cu brânză de vacă (Aperitive > Aperitive cu brânză)
9. Tort cu brânză de vacă şi căpşuni (Dulciuri > Torturi)
10. Tort cu afine şi brânză de vacă (Dulciuri > Torturi)
11. Plăcintă cu ciuperci şi soia (Aperitive > Aperitive cu ciuperci)
12. Brânză cu chimen (Aperitive > Aperitive cu brânză)
13. Sufleu de brânză de vacă şi caşcaval (Aperitive > Aperitive cu brânză)
14. Sfârâială dobrogeană (Mâncăruri > Mâncăruri cu organe)
15. Plăcintă aromată cu brânză (Aperitive > Aperitive cu brânză)
16. Andive cu sos de brânză şi muştar (Salate > Salate de legume)
17. Supă de porumb cu smântână şi brânză (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
18. Plăcintă macedoneană cu brânză (Aperitive > Aperitive cu brânză)
19. Salată de ciuperci cu brânză topită (Salate > Salate de legume)
20. Plăcintă cu cartofi şi măsline (Aperitive > Aperitive cu legume)
21. Ciuperci fripte cu spanac şi brânză (Aperitive > Aperitive cu ciuperci)
22. Plăcintă dospită cu mere şi slăninuţă afumată (Aperitive > Aperitive cu carne)
23. Gratin de cartofi cu şunculiţă afumată şi brânză (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
24. Salată romană cu brânză şi nuci (Salate > Salate cu carne de vită sau porc)
25. Pastă de brânză roşie (Aperitive > Aperitive cu brânză)
26. Plăcintă cu praz (I) (Aperitive > Aperitive cu legume)
27. Şniţele de pasăre cu sos de brânză şi roşii (Mâncăruri > Fripturi)
28. Brânză cu usturoi (Aperitive > Aperitive cu brânză)
29. Tort cu vişine şi cremă de brânză (Dulciuri > Torturi)
30. Salată de spanac cu brânză şi cartofi (Salate > Salate de legume)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.