Acasă | Rețete pe țări | Forum | Dicționar | Articole | Rețeta ta | Newsletter | Ultimele | RSS | Link-uri | Contact |
Joburi | Auto | Prieteni | Bancuri | Imobiliare | Turism | Meteo | Știri | Coduri poștale | Financiare | Curs valutar | Calendar | Ziare |
Pagina principală » Reţete tradiţionale » Italia » Spaghetti a la bolognese |
Spaghetti a la bolognese
Reţetă tradiţională din Italia
Timp de preparare: 1 h
Complexitate: medie Ingrediente: tulpini de telina (circa 150 g), 2 cepe, 2 morcovi (circa 150 g), 125 g jambon afumat, 40 g unt, 2 linguri ulei de masline, 375 carne de vita (tocata), 125 g carne de porc (tocata), sare, piper, 1/8 l vin alb sec, 3/8 l concentrat de carne de vita (Knorr+apa), 2-3 linguri pasta de tomate, 125 g ficatei de pui, nucsoara, 1/8 smantana dulce (subtire), zahar, 400 g spaghete. Mod de preparare: Se curata telina. Se spala tulpinile de telina, se zvanta, se cresteaza cu cutitul la un capat si se indeparteaza cu atentie fibrele. Se prepara "battuto". Se curata ceapa si morcovii. Ceapa se toaca marunt, iar morcovii si telina se taie mai intai felii, apoi fasii subtiri si cubulete. La fel si jambonul. Acest amestec de legume crude cu sunca se numeste "battuto". Se prepara "soffrito". Intr-o tigaie, se incinge jumatate din cantitatea de unt, se introduce "battuto" si se caleste 10 minute amestecand intruna, dupa care se mai lasa putin sa se rumeneasca. "Battuto" a devenit astfel "soffrito", care se scoate din tigaie si se pune deoparte intr-o cratita mijlocie. Se prajeste carnea tocata. Se toarna uleiul de masline in tigaie si se prajeste carnea tocata la foc iute, amestecand-o si sfaramand-o. Se gusta de sare si piper, si se toarna peste ea vinul. Se lasa sa fiarba incet - amestecand in continuare - pana ce s-a evaporat aproape toata zeama. Se amesteca legumele cu carnea. Carnea tocata si prajita se pune in cratita cu "soffrito", se toarna deasupra zeama de carne si pasta de tomate si se amesteca bine. Se dau apoi intr-un clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda. Se prajesc ficateii. Se incinge in tigaie untul ramas si se prajesc ficateii spalati si zvantati, la foc mic, cate doua minute pe fiecare parte. Se sareaza, se pipereaza, se scot din tigaie si se lasa putin sa se raceasca. Pe urma se taie mai intai felii si apoi cubulete mici. Se incorporeaza ficateii in sos. Se introduc ficateii in sos si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa si la urma de tot - smantana. Se fierb spaghetele. Intr-o oala mare se pun la fiert 4 l de apa cu 4 lingurite de sare. Se introduc spaghetele, se fierb "al dente", se lasa sa se scurga si se servesc cu sosul, peste care se presara - eventual - cateva frunzulite de busuioc taiate fasii.
6.853 vizualizări
Versiunea printabilă901 tipăriri 4 trimiteri Trimite reţeta unui prieten Trimite pe Twitter |
Alte reţete |
1. Tort ieftin (II) (Dulciuri > Torturi) 2. Papiote de cod (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare) 3. Salată berlineză (Salate > Salate cu carne de vită sau porc) 4. Şalău învelit în busuioc (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare) 5. Dulceaţă de prune (brumării) coapte (Conserve de fructe > Dulceaţă) 6. Miel pane (II) (Mâncăruri > Fripturi) 7. Plăcintă cu ficăţei de pui şi ciuperci (Aperitive > Aperitive cu carne) 8. Cornuleţe de post cu rahat (Dulciuri > Pişcoturi, biscuiţi, pesmeţi, fursecuri) 9. Pâine cu brânză coaptă şi roşii (Aperitive > Sandviciuri) 10. Şalău sau cod cu roşii, alune şi stafide (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare) 11. Salată cu peşte şi maioneză (Salate > Salate cu peşte) 12. Sos Feta (Sosuri > Sosuri reci) 13. Pui cu legume şi ouă fierte (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne) 14. Tort cu bezea şi smochine (Dulciuri > Torturi) 15. Piept de pui cu trufe (Aperitive > Aperitive cu carne) 16. Andive surpriză cu bacon şi costiţă afumată (Aperitive > Aperitive cu carne) 17. Antricot de viţel în staniol (Mâncăruri > Fripturi) 18. Bastonaşe din caşcaval pentru ceai (Aperitive > Aperitive cu brânză) 19. Pate de ficat (Aperitive > Aperitive cu carne) 20. Zamă aită (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe) 21. Salată de praz şi cartofi cu şuncă de Praga (Salate > Salate cu carne de vită sau porc) 22. Ardei umpluţi cu salată (Aperitive > Aperitive cu legume) 23. Pasteta de ficat de viţel sau porc (Mâncăruri > Mâncăruri cu organe) 24. Ciulama de pui cu ciuperci şi smântână (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne) 25. Pulpă de porc cu slăninuţă afumată la cuptor (Mâncăruri > Fripturi) 26. Salată de bame conservată (Conserve din legume, murături > Conserve de iarnă) 27. Conopidă cu sos de roşii (I) (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi) 28. Legume cu smântână şi ouă fierte tari (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi) 29. Stridii la cuptor (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare) 30. Salată de ridichi de lună (Salate > Salate de legume) |