Acasă | Rețete pe țări | Forum | Dicționar | Articole | Rețeta ta | Newsletter | Ultimele | RSS | Link-uri | Contact |
Joburi | Auto | Prieteni | Bancuri | Imobiliare | Turism | Meteo | Știri | Coduri poștale | Financiare | Curs valutar | Calendar | Ziare |
Pagina principală » Reţete tradiţionale » Italia » Spaghetti a la bolognese |
Spaghetti a la bolognese
Reţetă tradiţională din Italia
Timp de preparare: 1 h
Complexitate: medie Ingrediente: tulpini de telina (circa 150 g), 2 cepe, 2 morcovi (circa 150 g), 125 g jambon afumat, 40 g unt, 2 linguri ulei de masline, 375 carne de vita (tocata), 125 g carne de porc (tocata), sare, piper, 1/8 l vin alb sec, 3/8 l concentrat de carne de vita (Knorr+apa), 2-3 linguri pasta de tomate, 125 g ficatei de pui, nucsoara, 1/8 smantana dulce (subtire), zahar, 400 g spaghete. Mod de preparare: Se curata telina. Se spala tulpinile de telina, se zvanta, se cresteaza cu cutitul la un capat si se indeparteaza cu atentie fibrele. Se prepara "battuto". Se curata ceapa si morcovii. Ceapa se toaca marunt, iar morcovii si telina se taie mai intai felii, apoi fasii subtiri si cubulete. La fel si jambonul. Acest amestec de legume crude cu sunca se numeste "battuto". Se prepara "soffrito". Intr-o tigaie, se incinge jumatate din cantitatea de unt, se introduce "battuto" si se caleste 10 minute amestecand intruna, dupa care se mai lasa putin sa se rumeneasca. "Battuto" a devenit astfel "soffrito", care se scoate din tigaie si se pune deoparte intr-o cratita mijlocie. Se prajeste carnea tocata. Se toarna uleiul de masline in tigaie si se prajeste carnea tocata la foc iute, amestecand-o si sfaramand-o. Se gusta de sare si piper, si se toarna peste ea vinul. Se lasa sa fiarba incet - amestecand in continuare - pana ce s-a evaporat aproape toata zeama. Se amesteca legumele cu carnea. Carnea tocata si prajita se pune in cratita cu "soffrito", se toarna deasupra zeama de carne si pasta de tomate si se amesteca bine. Se dau apoi intr-un clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda. Se prajesc ficateii. Se incinge in tigaie untul ramas si se prajesc ficateii spalati si zvantati, la foc mic, cate doua minute pe fiecare parte. Se sareaza, se pipereaza, se scot din tigaie si se lasa putin sa se raceasca. Pe urma se taie mai intai felii si apoi cubulete mici. Se incorporeaza ficateii in sos. Se introduc ficateii in sos si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa si la urma de tot - smantana. Se fierb spaghetele. Intr-o oala mare se pun la fiert 4 l de apa cu 4 lingurite de sare. Se introduc spaghetele, se fierb "al dente", se lasa sa se scurga si se servesc cu sosul, peste care se presara - eventual - cateva frunzulite de busuioc taiate fasii.
6.816 vizualizări
Versiunea printabilă891 tipăriri 4 trimiteri Trimite reţeta unui prieten Trimite pe Twitter |
Alte reţete |
1. Tartă cu varză acră şi costiţă afumată (Aperitive > Aperitive cu carne) 2. Pui la cuptor cu sos de smântână (Mâncăruri > Fripturi) 3. Muşchi de vacă sau de porc la grătar (Mâncăruri > Fripturi) 4. Plăcintă cu ciuperci şi salată verde (Aperitive > Aperitive cu legume) 5. Fasole verde preparată greceşte (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi) 6. Plăcintă cu cartofi şi măsline (Aperitive > Aperitive cu legume) 7. Găluşte de ficat cu franzelă pentru supă de carne, de zarzavat sau de roşii (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte) 8. Raci fierţi cu vin (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare) 9. Borş de lobodă cu usturoi (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri) 10. Dulceaţă de ardei iute (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi) 11. Supă cremă de legume cu smântână (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume) 12. Supă de limbă de vacă (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu carne) 13. Pâine umplută aperitiv (Aperitive > Aperitive cu carne) 14. Cozonac argeşean (Dulciuri > Cozonaci şi checuri) 15. Supă de zarzavat (I) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume) 16. Salată de vinete cu măsline (Salate > Salate de legume) 17. Crostata di mele (Dulciuri > Prăjituri) 18. Budincă de cartofi cu franzelă (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte) 19. Ciuperci cu şuncă (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne) 20. Ardei graşi (gogoşari) umpluţi cu varză albă (Conserve din legume, murături > Murături combinate) 21. Legume prăjite în aluat (Aperitive > Aperitive cu legume) 22. Borş de cartofi (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri) 23. Pulpă de miel cu fasole (Mâncăruri > Fripturi) 24. File afumat de peşte cu salată de legume (Aperitive > Aperitive cu peşte) 25. Supă concentrată de carne (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu carne) 26. Budincă de orez cu prune uscate (Dulciuri > Budinci) 27. Cotlet de porc mistreţ la tavă (Mâncăruri > Mâncăruri cu vânat) 28. Prăjitură cu mere la tavă (Dulciuri > Prăjituri) 29. Mâncărică de varză acră şi cartofi (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne tocată) 30. Ostropel de raţă (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne) |