Spaghetti a la bolognese - reţetă tradiţională din Italia - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Italia » Spaghetti a la bolognese

Spaghetti a la bolognese

Reţetă tradiţională din Italia
Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Ingrediente: tulpini de telina (circa 150 g), 2 cepe, 2 morcovi (circa 150 g), 125 g jambon afumat, 40 g unt, 2 linguri ulei de masline, 375 carne de vita (tocata), 125 g carne de porc (tocata), sare, piper, 1/8 l vin alb sec, 3/8 l concentrat de carne de vita (Knorr+apa), 2-3 linguri pasta de tomate, 125 g ficatei de pui, nucsoara, 1/8 smantana dulce (subtire), zahar, 400 g spaghete.

Mod de preparare: Se curata telina. Se spala tulpinile de telina, se zvanta, se cresteaza cu cutitul la un capat si se indeparteaza cu atentie fibrele.
Se prepara "battuto". Se curata ceapa si morcovii. Ceapa se toaca marunt, iar morcovii si telina se taie mai intai felii, apoi fasii subtiri si cubulete. La fel si jambonul. Acest amestec de legume crude cu sunca se numeste "battuto".
Se prepara "soffrito". Intr-o tigaie, se incinge jumatate din cantitatea de unt, se introduce "battuto" si se caleste 10 minute amestecand intruna, dupa care se mai lasa putin sa se rumeneasca. "Battuto" a devenit astfel "soffrito", care se scoate din tigaie si se pune deoparte intr-o cratita mijlocie.
Se prajeste carnea tocata. Se toarna uleiul de masline in tigaie si se prajeste carnea tocata la foc iute, amestecand-o si sfaramand-o. Se gusta de sare si piper, si se toarna peste ea vinul. Se lasa sa fiarba incet - amestecand in continuare - pana ce s-a evaporat aproape toata zeama.
Se amesteca legumele cu carnea. Carnea tocata si prajita se pune in cratita cu "soffrito", se toarna deasupra zeama de carne si pasta de tomate si se amesteca bine. Se dau apoi intr-un clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda.
Se prajesc ficateii. Se incinge in tigaie untul ramas si se prajesc ficateii spalati si zvantati, la foc mic, cate doua minute pe fiecare parte. Se sareaza, se pipereaza, se scot din tigaie si se lasa putin sa se raceasca. Pe urma se taie mai intai felii si apoi cubulete mici.
Se incorporeaza ficateii in sos. Se introduc ficateii in sos si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa si la urma de tot - smantana.
Se fierb spaghetele. Intr-o oala mare se pun la fiert 4 l de apa cu 4 lingurite de sare. Se introduc spaghetele, se fierb "al dente", se lasa sa se scurga si se servesc cu sosul, peste care se presara - eventual - cateva frunzulite de busuioc taiate fasii.
6.883 vizualizări
909 tipăriri
4 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Budincă de peşte cu busuioc şi roşii (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
2. Budincă cu ciuperci (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
3. Cremă din mere crude (Dulciuri > Creme)
4. Omletă cu verdeaţă (Aperitive > Aperitive cu ouă)
5. Chebe (Kibbeh) (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
6. Tort cu afine si iaurt (Dulciuri > Torturi)
7. Salată de ceapă ca în Maramureş (Salate > Salate de legume)
8. Carne de porc în sos de bere (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
9. Mazăre cu roşii şi busuioc (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
10. Tort din griş (Dulciuri > Torturi)
11. Sufleu de şalău (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
12. Napolitană cu cremă de zahăr ars şi nuci (Dulciuri > Prăjituri)
13. Perişoare pe rondele de castravete (Aperitive > Aperitive cu carne)
14. Legume la cuptor (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
15. Chifteluţe în sos alb (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne tocată)
16. Pui fript cu varză de Bruxelles (Mâncăruri > Fripturi)
17. Tort de Paşti cu ciocolată (Dulciuri > Torturi)
18. Piftie de porc şi viţel (răcitură) (Aperitive > Aperitive cu carne)
19. Şniţel parizian (II) (Mâncăruri > Fripturi)
20. Drob franţuzesc (Aperitive > Aperitive cu carne)
21. Pizza comodă (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
22. Salată de vinete prăjite (Salate > Salate de legume)
23. Salată cu paste, brânză şi măsline (Salate > Salate de legume)
24. Ficăţei surpriză (Aperitive > Aperitive cu carne)
25. Piept de raţă cu nudli cu mac şi varză roşie (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
26. Pulpe de pui cu vermut (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
27. Ciorbă de burtă şi picior de viţel (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe)
28. Pui în sos de lămâie (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
29. Dulceaţă de gutui (I) (Conserve de fructe > Dulceaţă)
30. Mălai moldovenesc cu dovleac (Dulciuri > Prăjituri)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.