Acasă | Rețete pe țări | Forum | Dicționar | Articole | Rețeta ta | Newsletter | Ultimele | RSS | Link-uri | Contact |
Joburi | Auto | Prieteni | Bancuri | Imobiliare | Turism | Meteo | Știri | Coduri poștale | Financiare | Curs valutar | Calendar | Ziare |
Pagina principală » Reţete tradiţionale » Austria » Ştrudel vienez cu mere |
Ştrudel vienez cu mere
Reţetă tradiţională din Austria
Timp de preparare: 2 h 30 min.
Complexitate: ridicată Porţii: 8 Ingrediente: Pentru aluatul de ştrudel: 200 g făină, 2 linguri ulei (20 ml), 1/8 l apă calduţă, 1 vîrf de cuţit sare. Pentru umplutură: 60 g stafide, 50 ml rom, 80 g unt, 100 g pesmet alb, 110 g zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 1 kg mere acrişoare, 50 g nuca zdrobită, 1 linguriţă scortişoară, coaja rasă de la 1/2 lămîie. În plus: 150 g unt topit, zahăr farin pentru pudrat. Mod de preparare: Se frămîntă aluatul: Se pun într-un castron făina, uleiul, apa şi sarea şi se amestecă pînă ce se obţine o masă omogenă. Apoi se scoate aluatul şi se frămîntă cu mîna, pînă ce devine neted şi se desprinde de pe planşetă. Se adună, se face o sferă, se unge cu ulei, se bagă sub un vas încins şi se lasă să se odihnească circa o oră. Se rumeneşte pesmetul: Se înmoaie stafidele în rom circa 20 de minute. Se topeşte untul într-o tigaie, se adaugă pesmetul şi 10 g de zahăr şi se rumenesc, amestecînd întruna. Apoi se scot pe o farfurie şi se lasă să se răcească. Se prepară umplutura: Se spală merele, se curăţă de coajă şi se taie în opt. Se îndepărtează partea lemnoasă şi seminţele şi se taie (pe lat) felioare subţiri. Se pun într-un castron şi se adaugă stafidele înmuiate şi nucile zdrobite. Se amestecă restul de zahăr cu scortişoara şi, împreună cu coaja de lămîie, se încorporează în umplutura de mere şi stafide. Se întinde aluatul cu sucitorul: Se presară cu un strat subţire de făină un şervet mare de bucătărie. Se apasă puţin sfera de aluat, apoi se aşează pe şervetul înfăinat şi se întinde cu sucitorul pînă ce se obţine un dreptunghi de circa 50x40 cm. Se întinde aluatul cu mîna: Se prinde aluatul pe dedesubt cu dosul palmelor înfăinate şi se întinde cu grijă dinspre mijloc spre exterior, pînă ce dreptunghiul măsoară circa 60x45 cm. Este suficient de subţire atunci cînd se vede prin el modelul de pe ştergar. Se aşează umplutura: Se unge (cu o pensulă) aluatul întins cu puţin unt topit şi se presară peste el pesmetul rumenit, lăsîndu-se de jur-împrejur o margine liberă de circa 2 cm. Apoi se întinde pe toată suprafaţa umplutura de mere cu stafide. Se rulează ştrudelul: Se încinge cuptorul la 200 grade C. Cu ajutorul şervetului, se rulează ştrudelul, începand din capătul mai îngust pînă la mijloc. Se îndoaie spre interior marginile fără umplutură, pentru ca aceasta să nu iasă, se apasă puţin cu palmele şi se rulează apoi pînă la capăt. Se unge cu unt: Se aşează ştrudelul pe o tavă unsă şi se unge cu jumătate din untul (topit) rămas. Se dă la cuptor şi se coace aproximativ o oră. Se scoate, se unge cu restul de unt, se lasă să se răcească circa 15 minute şi se pudrează cu zahăr farin.
38.645 vizualizări
Versiunea printabilă1.745 tipăriri 33 trimiteri Trimite reţeta unui prieten Trimite pe Twitter |
Alte reţete |
1. Zacuscă din morcovi şi mere (Conserve din legume, murături > Conserve de iarnă) 2. Cremă de orez cu mere caramelizate (Dulciuri > Creme) 3. Tartă cu mere (III) (Dulciuri > Prăjituri) 4. Budincă cu mere sau alte fructe (Dulciuri > Budinci) 5. Tartă normandă cu mere (Dulciuri > Prăjituri) 6. Supă vieneză (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu carne) 7. Tartă cu carne, mere şi stafide (Aperitive > Aperitive cu carne) 8. Sos Chutney cu roşii, mere, piper şi mentă (Sosuri > Sosuri cu legume) 9. Cremă de mere la cuptor (Dulciuri > Prăjituri) 10. Salată de varză roşie cu mere (Salate > Salate de legume) 11. Tort cu mere crude (Dulciuri > Torturi) 12. Evantai de mere calde (Dulciuri > Salate de fructe) 13. Mere cu orez şi şodou (Dulciuri > Prăjituri) 14. Tartă cu mere (II) (Dulciuri > Prăjituri) 15. Prăjitură cu mere şi migdale (Dulciuri > Prăjituri) 16. Peşte cu crustă de mere (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare) 17. Coastă de porc umplută cu mere (Mâncăruri > Fripturi) 18. Ştrudel cu carne de pui (Aperitive > Aperitive cu carne) 19. Ouă vieneze (Aperitive > Aperitive cu ouă) 20. Salată de mere umplute (Salate > Salate de legume) 21. Ştrudel cu morcovi (Dulciuri > Prăjituri) 22. Plăcinţele cu mere (Aperitive > Aperitive cu ouă) 23. Iaurt cu miere şi mere (Dulciuri > Salate de fructe) 24. Mere în boccele (Dulciuri > Prăjituri) 25. Şniţel din piept de curcan sau pui cu sos de mere (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne) 26. Budincă de cozonac cu mere (Dulciuri > Budinci) 27. Budincă de mere (Dulciuri > Budinci) 28. Salată de mere şi portocale (Dulciuri > Salate de fructe) 29. Tort de mere, pere, caise (Dulciuri > Torturi) 30. Supă de mere cu tăiţei (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume) |