Vinete la cuptor (II) - reţetă tradiţională din Grecia - eculinar.ro
 Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Auto  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Pagina principală » Reţete tradiţionale » Grecia » Vinete la cuptor (II)

Vinete la cuptor (II)

Reţetă tradiţională din Grecia
Timp de preparare: 2 h

Complexitate: ridicată

Ingrediente: 2 vinete mari (a 700 g fiecare), sare, 700 g rosii coapte, 3 cepe, 4 catei de usturoi, o legatura de patrunjel, o lingurita de oregano, 6 linguri de untdelemn de masline.
Pentru sos: o lingura de unt, 2 linguri de faina, 300 ml lapte, 130 g cascaval sau telemea rasa (uscata), piper alb, nucsoara proaspat rasa, 2 galbenusuri de ou, 2 linguri de pulpa de rosii (bulion), un praf de zahar.

Mod de preparare: Se spala vinetele, se curata de coaja si se taie in doua pe lung. Se presara cu sare si se lasa 15 minute sa se scurga. Se porneste cuptorul.
Se oparesc rosiile, se cojesc, se taie in doua si se curata de seminte (sucul care se scurge se aduna intr-o cana). Pulpa de rosii se toaca marunt. Se curata ceapa si usturoiul, se toaca marunt.
Se spala vinetele de sare, apoi se usuca cu o hartie absorbanta. Se unge o tava cu untdelemn si se pun vinetele cu gura in jos (pe partea taiata), apoi se dau la cuptor vreme de 20 de minute.
Se incinge intr-o tigaie untdelemnul si se caleste ceapa si usturoiul, pana se inmoaie si devin aurii.
Intre timp, se pregateste sosul: se inmoaie untul pe flacara potrivita, se adauga faina, amestecand. Se pune laptele si se lasa totul pe foc mic vreme de 5 minute, amestecand mereu, pana ce sosul este legat. Se adauga cascavalul sau branza rasa, sarea, piperul si nucsoara. Se ia vasul de pe foc si se amesteca repede in sos cele doua galbenusuri de ou.
Peste ceapa si usturoiul din tigaie se pun rosiile si ierburile aromate si se lasa totul sa fiarba 10 minute, pana se obtine un piure mai gros.
Se scot vinetele din cuptor si li se face o mica scobitura. Partea scoasa se toaca si se amesteca cu rosiile. Se pune din nou pe foc cateva minute, adaugandu-se sare, piper si zahar. Se pun vinetele intr-un vas plat de Jena, se umplu cu tocatura de rosii si se acopera cu sosul alb. Restul de cascaval se presara deasupra.
Bulionul de rosii se amesteca cu zeama scursa de la scoaterea semintelor, cu 150 ml apa si doua linguri de untdelemn. Se sareaza putin si se toarna peste vinete. Se baga la cuptor vreme de 25 de minute, pana ce suprafata devine maro-deschis.
5.067 vizualizări
803 tipăriri
5 trimiteri
 Versiunea printabilă
 Trimite reţeta unui prieten
 Trimite pe Twitter

    Înapoi    




Alte reţete
1. Friptură de porc la tavă cu macaroane (Mâncăruri > Fripturi)
2. Iepure cu măsline (II) (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
3. Ciulama de ciuperci ca la Putna (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
4. Supă de gulii cu cârnaţi şi fidea (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu carne)
5. Limbă cu maioneză (I) (Aperitive > Aperitive cu carne)
6. Bombe de ciocolată (Dulciuri > Prăjituri)
7. Supă cremă de conopidă (II) (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
8. Stridii la cuptor (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
9. Plăcinte de mălai cu măsline (Mâncăruri > Preparate din mălai)
10. Spinare de batal la grătar (Mâncăruri > Fripturi)
11. Salată de macaroane cu jambon, porumb şi castraveţi (Salate > Salate cu carne de vită sau porc)
12. Salată de icre cu ceapă şi usturoi (Aperitive > Aperitive cu peşte)
13. Budincă de conopidă (II) (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
14. Salată orientală de primăvară (Salate > Salate de legume)
15. Pui cu legume (II) (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)
16. File de peşte alb cu roşii la cuptor (Mâncăruri > Mâncăruri cu peşte şi fructe de mare)
17. Salată pariziană (Salate > Salate cu carne de vită sau porc)
18. Salată asiatică de legume cu macaroane (Salate > Salate de legume)
19. Salată de crudităţi cu somon (Aperitive > Aperitive cu peşte)
20. Roşii umplute cu slăninuţă afumată şi caşcaval (Aperitive > Aperitive cu carne)
21. Bărcuţe de vinete (Mâncăruri > Mâncăruri cu legume şi zarzavaturi)
22. Borş de sfeclă roşie (Supe, ciorbe, borşuri > Borşuri)
23. Blinele (Mâncăruri > Paste, pizza şi găluşte)
24. Sufleu de broccoli şi gulii (Aperitive > Aperitive cu legume)
25. Supă cremă de ţelină cu albuş (Supe, ciorbe, borşuri > Supe cu legume)
26. Ciorbă de salată cu usturoi şi omletă (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe)
27. Ciorbă de varză cu lapte bătut (Supe, ciorbe, borşuri > Ciorbe)
28. Salată de ridichi de lună şi verdeaţă (Salate > Salate de legume)
29. Parfe de ciocolată  (Dulciuri > Îngheţate)
30. Gulaş de carne cu cartofi şi chimen (Mâncăruri > Mâncăruri cu carne)




   
Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2025 Pandora Impex SRL.