Alivenci moldovenești
Rețetă tradițională din România
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: redusă
Porții: 10
Ingrediente: 1 l lapte, 300 g mălai grisat, 1/2 kg brânză de vaci, 1/4 l smântână, 100 g unt, 50 g făină, 4-5 ouă, 1 linguriță cu vârf de sare.
Mod de preparare: Într-un lighenaș sau ceaun de 3 l, se pun laptele, untul, sarea și se fierbe (fără a afuma laptele). La primul clocot, se adaugă mălaiul, amestecând ca să nu se formeze cocoloașe. Se îngroașă în cca. 5 min., după care se ia de pe foc. Când e aproape rece, se adaugă brânza mărunțită, smântâna, gălbenușurile, făina și se amestecă. Se amestecă apoi cu albușurile bătute spumă.
Compoziția se pune într-o tavă (unsă cu margarină și tapetată cu făină) și se dă la cuptor 40-50 min.
Se taie în pătrate și se servesc calde, cu smântână.
|