Aluat de cozonac (brioșe)
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 5 h
Complexitate: ridicată
Ingrediente: 250 g făină, 125 g unt, 3 ouă, 10 g drojdie proaspătă, 25 g zahăr pudră, 1 linguriță sare.
Mod de preparare: Pregătiți aluățelul (maiaua): înmuiați drojdia în 2 linguri cu apă călduță. Adăugați 50 g de făină, amestecați, acoperiți vasul cu un șervet și lăsați aluățelul să crească, circa 30 de minute, la loc cald (25 grade C).
Puneți restul de făină pe planșetă, faceți la mijloc o gropiță și turnați în ea sarea și zahărul, topite în prealabil într-o jumătate de lingură cu apă. Adăugați 1 ou, amestecați și frămîntați aluatul, încorporînd cele 2 ouă rămase (unul cîte unul) și la sfîrșit aluățelul. (Aluatul trebuie să fie suplu și să lucească.) Faceți din el o bilă, acoperiți-l cu un ștergar și lăsați-l să crească 2 ore într-un loc călduț, la adăpost de curent.
Înmuiați untul cu furculița sau cu mixerul și încorporați-l în aluat, avînd grijă să se amestece perfect. Faceți din nou o bilă și țineți aluatul cel puțin 3 ore la frigider sau pînă a doua zi. Pentru ca aluatul să crească repede, țineți-l pur și simplu într-un loc călduț, lîngă un calorifer sau la gura cuptorului încălzit și pe urmă stins. Frămîntați-l cu mîna (minimum 10 minute) sau cu mixerul fixat la viteza mijlocie (tot circa 10 minute).
|