Andive gratinate
Timp de preparare: 1 h
Complexitate: redusă
Porții: 5
Ingrediente: 10 andive, 10 felii de șuncă de Praga, 50 g șvaițer (Emmenthal) ras.
Pentru sos: 2 linguri unt, 2 linguri făină, 3 căni lapte, 150 g șvaițer (Emmenthal) ras, sare, piper, nucșoară.
Mod de preparare: Se prepară andivele natur, în două ape, ca la fasole: se aruncă andivele în apă clocotită nesărată și se lasă să fiarbă 10 minute. Se strecoară bine. Se aruncă din nou în altă apă clocotită la care s-au adăugat sarea, zeama de lămîie și uleiul. Se acoperă și se lasă 30 de minute. Se strecoară și se scurg bine de tot.
Se prepară un sos Mornay, care este un sos Bechamel în care se încorporează la sfîrșit șvaițer ras. Se prepară din unt topit, făină, lapte adăugat pînă la consistența unei smîntîni, 150 g șvaițer ras.
Se ia fiecare andivă și se învelește într-o felie de șuncă de Praga. Rulourile astfel obținute se rînduiesc într-un vas de Jena. Se toarnă sosul Mornay deasupra, se presară cu restul de șvaițer ras și se dă la cuptorul preîncălzit pînă se rumenesc bine.
|