Ardei grași (gogoșari) umpluți cu varză albă
Rețetă de post (vegetariană)
Ingrediente: 1-1,5 kg ardei grași mai mici (20-25 bucăți la 1 kg) sau gogoșari, circa 2 kg varză curățată, tăiată, circa 1/2 kg morcovi și rădăcină de țelină (curățați și apoi cîntăriți), 600 ml apă, 400 ml oțet, sare, zahăr, piper, 150 g hrean.
Mod de preparare: Ardeilor li se taie un capac. Se scot semințele și cotoarele. Varza se taie ca fideaua; morcovii și țelina se rad prin răzătoarea cu găuri mari. Se pun toate într-un lighean smălțuit sau din plastic, se presară cu 15 g sare pentru fiecare kg de varză. Se umplu ardeii sau gogoșarii cît mai îndesat, așezîndu-i în borcan, unul lîngă altul, în rînduri suprapuse, fără să se preseze prea mult, apoi se toarnă lichidul. Se calculează ca lichidul să fie circa 1/3 din volumul borcanului (borcanelor), iar proporția de apă și oțet 60 %, respectiv 40 %. Pentru 1 l de lichid, se pun 10 g zahăr, 10 g sare și pentru 2-3 l lichid, o frunză de țelină, 1-2 foi de dafin, 10-20 boabe piper sau măcinat, cimbru, mărar și circa 100 g hrean. Dacă lichidul nu este suficient, se prepară, cît apreciem că ar fi nevoie, adăugînd numai apă cu oțet în proporțiile arătate; se fierbe cîteva minute cu aceleași arome și, apoi, se toarnă strecurat în borcan pînă la gîtul acestuia. Borcanul se leagă imediat cu celofan și se duce în cămară.
|