Baclava de fistic
Rețetă tradițională din Turcia
Rețetă lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 10 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 200 g zahar tos, 1 baton de scortisoara, 400 g fistic macinat, 50 g zahar brun (sau zahar tos), 1 lingurita scortisoara macinata, un praf de cuisoare macinate, 100 g unt topit, 200 g foi de placinta, 2 linguri fistic - pentru presarat
Mod de preparare: Preincalziti cuptorul la 170 grade C. Turnati 200 ml apa intr-un vas, adaugati zaharul tos si batonul de scortisoara. Puneti vasul pe foc si fierbeti siropul timp de 5 minute, pana se leaga. Lasati-l sa se raceasca.
Amestecati fisticul cu zaharul brun, scortisoara si cuisoarele, pana se formeaza o pasta omogena (pentru un rezultat bun, folositi un blender). Ungeti cu unt o tava de copt cu dimensiunea de 20 x 30 cm si asezati o foaie de placinta. Ungeti-o cu unt si asezati deasupra inca o foaie de placinta. Intindeti amestecul de fistic cu zahar si stropiti cu 2 linguri de sirop. Asezati deasupra restul foilor de placinta, procedand in mod asemanator si pastrati 1/3 din cantitatea de sirop.
Dati la cuptor timp de 30 minute. Taiati baclavaua in patrate, turnati deasupra siropul si presarati fistic.
Serviti baclavaua calda, cu inghetata de vanilie.
|