Borș de legume (zarzavat)
Rețetă de post (vegetariană)
Ingrediente: Pentru 6 porții: 300 g cartofi, 1/2 țelină, 100 g ceapă sau praz, 2-3 ardei grași, 1/4 varză (dintr-o varză mică), 100 ml ulei, 2-3 roșii, 1 legătură mărar, 1 legătură pătrunjel verde, 1/2 l borș de tărâțe, sare.
Mod de preparare: Se mai pot adăuga și alte legume decât cele indicate în rețetă, unele se pot înlocui sau se pot folosi legumele pe care le avem la îndemână, în funcție de sezon. Se curăță legumele, se spală și se taie după plac, cubulețe, feliuțe, sau se dau prin răzătoarea cu găuri mari. Ardeiul gras, cartofii se taie cuburi mici. Într-un vas cu capac se toarnă uleiul și, după ce s-a încălzit puțin, se adaugă ceapa tăiată mărunt. Se înăbușă 10 minute până se înmoaie puțin. Apoi se adaugă pe rând restul de legume, întâi cele tari, morcovul, țelina, iar după ce și acestea s-au călit 10-15 minute, se stinge cu apă clocotită și se adaugă restul de zarzavat și cartofii, rămânând numai roșiile și verdeața care se adaugă la urmă. Se adaugă sare și se lasă să fiarbă toate până se sunt gata. La urmă se adaugă roșiile curățate de pieliță și se taie cuburi mici. Apoi se potrivește de sare și se acrește, după gust, cu borșul de tărâțe fiert separat. Se servește cu mărar și pătrunjel verde tăiat cât mai mărunt.
|