Borș de tărîțe pentru acrit
Rețetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 5 h
Complexitate: ridicată
Ingrediente: 2 kg tărîțe, 1 kg mălai, 1/2 kg pîine neagră, 1 kg huște sau 50 g drojdie, 1 crenguță vișin.
Mod de preparare: Se pun tărâțele și mălaiul la înmuiat într-o putinică mică, într-un borcan mare de sticlă, sau într-un vas de lut și se umple apoi vasul mai mult de jumătate cu apă fiartă. Se mestecă bine, se acoperă, se lasă 5-6 ore, apoi se adaugă huștele sau maiaua. Maiaua se pregătește din timp din drojdie, făină și puțină apă călduță, toate amestecate și lăsate la loc cald să dospească. Maiaua se adaugă în vas când compoziția este puțin călduță ca să nu se opărească drojdia. Se amestecă totul și se acoperă. Se adaugă pâinea neagră prăjită, crenguța de vișin, mărarul uscat și se ține la loc cald. După 24 ore, când borșul s-a limpezit, se poate folosi pentru acrit borșuri.
|