Budincă cu ciuperci
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: medie
Porții: 4
Ingrediente: 1/2 kg ciuperci, 100 g unt, margarină sau untdelemn, 50 g ceapă, mărar, pătrunjel, 1/2 linguriță de sare, 1 vârf de cuțit piper, 200 ml smântână, 150 g franzelă, 300 ml lapte, 50 g făină, 4 ouă mari sau 5 ouă mijlocii, 100 g cașcaval, brânză telemea.
Mod de preparare: Ceapa tăiată mărunt se călește, 2 minute, în toată grăsimea; se adaugă ciupercile bine spălate și tăiate în felii, sarea, piperul. Se lasă la foc mic, acoperite, până când scade complet apa ce o lasă ciupercile.
După ce s-au răcit, se adaugă franzela muiată în lapte (până când îl absoarbe în întregime) și, apoi, brânza rasă, bine zdrobită cu furculița, smântâna, gălbenușurile, făina, frunzele de pătrunjel și mărar tăiate mărunt și se amestecă bine. Dacă nu s-a pus brânză telemea, se adaugă 1/2 linguriță sare.
Albușurile bătute spumă se amestecă usor cu compoziția, numai prin răsturnare, cu telul, însă nu prea mult, apoi se deșartă într-o cratiță de 2 l, unsă bine cu margarină solidă și tapetată cu pesmet.
Se coace în tavă cu apă fierbinte, introdusă din timp în cuptorul bine înfierbîntat. După ce s-a rumenit bine timp de 40-50 min., se răstoarnă pe platou și se presară cu parmezan.
Se servește fierbinte.
|