Budincă de conopidă (I)
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 20 min.
Complexitate: redusă
Porții: 6
Ingrediente: 1 kg conopidă, 100 g franzelă, 150 ml lapte, 100-150 g brînză telemea, 100 g unt, 200 ml smîntînă, 50 g făină, 4 ouă mari sau 5 ouă mijlocii.
Mod de preparare: Conopida, tăiată în buchețele și curățată de coajă, se fierbe 15 minute în apă clocotită cu puțină sare, se strecoară și, rece, se trece prin mașina de tocat, împreună cu franzela muiată în lapte, nestoarsă; la tocătură se adaugă smîntîna, făina, gălbenușurile, untul topit, mărarul tăiat mărunt și brînza nedesărată și rasă, amestecîndu-se bine; apoi, se adaugă albușurile bătute spumă și se amestecă ușor, cu telul, prin răsturnare de jos în sus. Compoziția se deșartă într-o cratiță unsă bine cu margarină solidă și tapetată cu pesmet. Se coace 40-50 minute în cuptorul bine încins, în tavă cu apă fiartă, introdusă din timp în cuptor. Nu se deschide cuptorul 20 minute. Cînd este coaptă, budinca se răstoarnă pe platou și se serveste fierbinte, ca fel întîi, sau ca garnitură la friptură de orice fel.
|