Caltaboș (I)
Ingrediente: 1/2 din ficat, un rinichi, 1/2 din plămîni, 1/4 din carnea și grăsimea de la capul de porc, 1/4 din slănina de la gît (gușă), 1/4 din șorici, 1/4 din carnea fiartă, 1/2 din splină, condimente: piper, ienibahar, coriandru, nucșoară rasă sau cuișoare.
Mod de preparare: Condimentele se vor pune măcinate fin, combinate după gust. Tot materialul se trece prin mașina de tocat, cu sita cu găuri mici, împreună cu circa 300 g din ceapa tăiată mărunt și călită în prealabil cu o lingură cu untură sau 2 linguri cu untedelemn (pînă cînd scade apa ce o lasă și devine lucioasă, fără să se rumenească). La tocătură se adaugă o linguriță rasă cu piper, 1/2 linguriță cu ienibahar, o linguriță cu vîrf de zahăr (facultativ), 2-3 cuișoare pisate bine în piuliță sau o linguriță cu nucșoară rasă prin răzătoarea cu găuri mici, coriandru sau boabe de ienupăr măcinate, semințe și frunze de cimbru, la alegere, după gust. Cine dorește să înmulțească compoziția poate adăuga circa 100 g orez fiert cu 1/2 l apă; se fierb la foc mic (bobul va absorbi apa în întregime, cînd acesta este fiert și va rămîne întreg). La tocătură se adaugă 100-200 ml supă cu multă grăsime, din oala în care a fiert capul de porc, amestecîndu-se bine toate, ca să aibă consistența unei paste și potrivindu-se gustul cu sare fină. Cu ajutorul șprițului sau prin mașina de tocat, la care s-a montat tubul pentru cîrnați, se umplu intestinele de caltaboș, legîndu-se la ambele capete cu sfoară subțire. Cînd toți caltaboșii sînt gata, se introduc în apă sau supă fierbinte (care a fiert în clocot) și, fără să mai dea in clocot, se țin așa 50-60 minute, după care se scot cu strecurătoarea de macaroane, înțepînd din loc în loc cu un ac gros, să iasă aerul, ca să nu plesnească și li se dă drumul cîteva minute în apă rece, apoi se așează pe platou. Se consumă calzi sau reci. După dorință, se pot prăji puțin pe ambele părți înainte de a se consuma calzi cu mamaliguță sau cu piure de cartofi.
|