Caponata
Rețetă tradițională din Italia
Rețetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 50 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 2 vinete potrivite, sare, 3 1/2 căni ulei, 1 cățel de usturoi, 550 g țelină, 1 ceapă potrivită, 400 g roșii, 1 lingură zahăr, 3 linguri oțet de vin roșu, 2 linguri capere (de la borcan), 1/2 cană măsline, piper, 1 legătură mică busuioc tocat.
Mod de preparare: Se taie vinetele în cuburi de cca 2 cm, se presară cu sare și se lasă să stea cca 2 ore; se clătesc și șterg cu hârtie de bucătărie. Se încing 3 căni de ulei într-o tigaie mare și adâncă, se adaugă vinetele și se prăjesc cca 7-8 minute; se scurg pe hârtie absorbantă și se pun într-un vas. Se curăță țelina, se taie cubulețe și se prăjește în uleiul rămas în tigaie, cca 2 minute; se scurge și se pune peste vinete. Separat, se încinge restul de ulei, se călește ceapa tăiată peștișori, amestecând, se micșorează focul, se adaugă roșiile tăiate cubulețe și se mai lasă 15 minute pe foc. Se adaugă zahărul, oțetul, caperele, măslinele, busuiocul, cuburile de vinete și țelină. Se potrivește gustul cu sare și piper, se mai lasă 10 minute pe foc, amestecând ușor.
Serviți la temperatura camerei, cu carne sau pește la grătar sau cu felii de mozzarela.
Este o rețetă siciliană.
|