Cartofi franțuzești cu brânză sau cașcaval
Rețetă tradițională din Franța
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 45 min.
Complexitate: redusă
Porții: 6
Ingrediente: 1 kg cartofi, 6 ouă fierte, 100 g unt, 200 g smântână, 2 ouă crude, 200 g brânză de oaie sau cașcaval, 100 ml lapte, sare.
Mod de preparare: Se spală cartofii și se pun la fiert necurățați, în apă caldă cu sare. Se răcesc, se curăță de coajă și se taie felii. Într-un bol se bat ouăle crude, cu laptele, sare și smântână. Se ia o tavă, se unge bine cu unt și se pun straturi de felii de cartofi, felii de ouă, puțină brânză rasă și puțin din amestecul din bol. Repetarea acestor straturi duce la obținerea celebrilor cartofi frantuzești. La sfârșit, pe ultimul strat, care trebuie să fie din cartofi, se presară restul de cașcaval și unt. Se introduce în cuptor și se lasă să se gratineze, cca 20 minute. Mâncarea obținută, cartofii franțuzești, sunt o mâncare excelentă pentru masa de seară și chiar dacă este destul de sățioasă, se pot adăuga la servire și câteva linguri de smântână. Se servește caldă.
|