Chefal la cuptor
Rețetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: redusă
Porții: 6
Ingrediente: Un chefal de 1-1,5 kg, 500 g roșii, 2-3 legături de pătrunjel, 4 căței de usturoi, 1 foaie de dafin, cimbru, 100 g miez de pîine muiat în apă și stors bine, 2 ouă, 1 lingură de unt, 300 ml bulion de pește aromat, 150 g ciuperci.
Mod de preparare: Se curăță, se spală și se eviscerează chefalul; se porționează sau se desface în două, îndepărtînd șira spinării (care se fierbe cu bulionul aromat); se stropește cu lămîie, se sărează.
Se spală bine ciupercile, se toacă mărunt și se călesc în ulei cu 2 fire de ceapă verde, tocată mărunt. Dacă este nevoie, se mai adaugă puțină apă, pînă fierb bine ciupercile; sînt gata cînd sînt moi și a scăzut toată apa.
Se pregătește tocătura din ciupercile răcite, pătrunjelul tocat mărunt, untul, ouăle întregi și miezul de pîine, bine zdrobit cu furculița. Umplutura trebuie să fie destul de consistentă.
Roșiile spălate, curățate bine de pielițe și de semințe și tăiate mărunt, se fierb pe foc domol, împreună cu 1-2 linguri de ulei, 1 linguriță de zahăr, sare, piper, 1-2 fire de busuioc (cine dorește poate înlocui busuiocul cu cimbru). Sosul de roșii trebuie să scadă încet, rămînînd destul de gros.
În tava unsă cu ulei, se așează peștele, pe care se presară usturoi tocat foarte mărunt și se acoperă cu tocătură. Se stropește cu bulion de pește aromat (nu trebuie să acopere tocătura, care se unge cu unt amestecat cu ulei). Se dă la cuptor circa 40 de minute și se servește cu sosul de roșii, separat.
|