Chiftele din carne
Timp de preparare: 30 min.
Complexitate: redusă
Porții: 2
Ingrediente: 1/4 kg carne, 50 g franzelă, 50 g ceapă, 3-4 căței de usturoi, un ou, piper, pătrunjel sau mărar, untdelemn, sare fină.
Mod de preparare: Carnea se trece de 2 ori prin mașina de tocat, împreună cu franzela muiată o clipă în apă rece și bine stoarsă și cu ceapa tăiată mărunt și călită un minut cu 2 linguri de untdelemn. La tocătură, se adaugă oul crud, un vîrf de cuțit cu piper, 1/2 linguriță de sare fină, usturoiul tăiat mărunt și pătrunjelul sau mărarul tăiat mărunt; se amestecă bine. Pe o foaie de nailon, se pun 1-2 linguri de făina sau pesmet, se ia cîte o linguriță cu vîrf din compoziție, se trece prin făina sau pesmet și se formează chiftele rotunde și turtite. Se înfierbintă tigaia fără grăsime 3-4 minute la foc mijlociu, se pune apoi untdelemn 1/2 cm și imediat se așează chiftelele unele lîngă altele, cîte încap, neînghesuite; se rumenesc circa 10 minute pe o parte, apoi se întorc pe partea cealaltă. Cînd sînt gata, se scot și se înlocuiesc cu altele, pe măsură ce se prăjesc. Prăjirea trebuie să dureze circa 10 minute pe fiecare parte. Se păstrează calde, pe un vas cu apă fierbinte, acoperite. Se servesc calde cu orice garnitură de legume, cu salată de cartofi cu ceapă, cu fasole bătută, varză călită, mîncăruri de legume, piure de spanac sau de urzici, cu sos de măcriș, iar reci cu ardei, roșii, ridichi.
|