Ciorbă de burtă (I)
Timp de preparare: 5 h
Complexitate: medie
Ingrediente: 1/2 kg burtă curățată, 1/2 kg zarzavat de supă (morcov, pătrunjel, țelină), o ceapă mare (100 g), 6-8 căței de usturoi, o lămîie, 1-2 gălbenușuri, 100 ml smîntînă, circa 300 g oase vițel, leuștean, pătrunjel, țelină (frunze).
Mod de preparare: Se procură stomacul întreg, se taie în jumătate, spălîndu-se apoi bine, scurs de apă, se presară apoi cu o linguriță cu vîrf de bicarbonat cu care se freacă bine și se lasă pînă a doua zi la rece. A doua zi, se va limpezi din nou în 2-3 ape reci, rămînînd albă și fără miros. Stomacul astfel curățat, se pune la fiert în 3 l de apă rece, împreună cu oasele de vițel și o linguriță rasă de sare. Fierbe în 3-4 ore sau chiar mai mult. După circa 2 ore, se adaugă zarzavatul și ceapa tăiată în sferturi , fierbîndu-se în continuare acoperite la foc mic, pînă cînd se înmoaie bine burta, completînd cu apă atunci cînd aceasta scade. Burta fiartă se scoate din supă, se taie fîșii de 1/2 cm pe lungime, iar acestea în bucăți lungi de 3-4 cm. Bucățile se pun în supa strecurată, completînd cu apă cît dorim să fie de deasă și lăsînd să mai fiarbă cîteva clocote. Se ia de pe foc, se sărează, se acrește, după gust, cu zeamă de lămîie, se drege fierbinte cu gălbenuș și smîntînă sau iaurt și se aromează cu frunzele menționate, tăiate mărunt. Se pun deasupra 2 linguri de untdelemn și usturoiul tocat (sau mai mult, după dorință). În lipsa lămîiei, ciorba se poate acri cu sare de lămîie, oțet sau borș. Dacă ciorba este prea rară, se pot face găluște din albușul rămas de la gălbenușul folosit la dres. Găluștele se pun în ciorbă, cînd aceasta este complet fiartă, înainte de a se lua de pe foc și apoi se finisează ca mai sus.
|