Ciorbă de lobodă (I)
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h
Complexitate: medie
Ingrediente: 1/2 kg lobodă, 1/2 l borș, zeamă sau sare de lămîie sau oțet, o ceapă mică, un vîrf de cuțit de piper, 4-5 căței de usturoi, leuștean, un gălbenuș, 100 ml smîntînă sau iaurt, sare.
Mod de preparare: Loboda se spală, fără să se rupă frunzele, în 2-3 ape; apoi se rup frunzele și vîrfurile fragede, se iau mănunchi, se taie felii mai late, care se vor pune în 1 1/2 l apă clocotită, împreună cu ceapa tăiată mărunt și se vor fierbe circa 30 minute. Ciorba se acrește cu borș sau cu altă substanță acră. Se poate pune și o linguriță cu vîrf de Vegeta sau un vîrf de cuțit de piper, se adaugă sare cît mai este necesar și 1-2 linguri cu untdelemn în care se pune un vîrf de boia dulce, pentru aspect. Se drege ca și ciorba de salată, apoi se sărează și, pentru aromă, se adaugă usturoi tocat și leuștean.
|