Ciorbă de năut cu legume și măcriș
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h
Complexitate: redusă
Ingrediente: 1/2 kg naut, 3 morcovi potriviti, un pastarnac, o bucatica de telina, o ceapa mare alba, o ceapa mare rosie, 4 cartofi mari roz, ulei de masline, 2 cubulete de Maggi, macris, patru crengute de leustean, cateva fire de busuioc, 2 oua, zeama de la o lamaie sau bors sau cubulete de bors.
Mod de preparare: Se pune la fiert cam o jumatate de kg de naut. Intre timp se taie in cubulete foarte mici, 3 morcovi potriviti, un pastarnac mare, o bucatica de telina, o ceapa mare alba si o ceapa mare rosie. Cartofii, vreo 4 cartofi mari, roz, se taie in bucatele potrivite. Intre timp se toarna , din ochi, in oala in care fierbea nautul, niste ulei de floarea soarelui si doua linguri de vegeta, in loc de sare.
Cand nautul era aproape fiert, se adauga toate patratelele, mai intai ceapa si-apoi pe celelalte, terminand cu cartofii.
Se curata bine macrisul, frunza cu frunza, de cotoare, si se spala in mai multe ape si se pune intr-o strecuratoare sa-si astepte randul. Se curata leusteanul, se spala si se toaca bine si se pune la fiert. Se adauga si tulpinele de la leustean intregi, iar firisoarele de busuioc se spala si se arunca si pe ele in supa. Adaugarea macrisului se face cand totul este fiert pentru ca nu mai lasi focul aprins decat un minut sau doua, cat isi schimba culoarea.
Deci se pune macrisul si se amesteca usor de doua-trei ori.
Se stinge focul si se iau doua oua si-o farfurie adanca. Se sparge cate un ou, se toarna cu grija albusul intr-un singur loc, in oala cu supa clocotita, iar galbenusurile in farfuria adanca. Peste galbenusuri se presara putina sare si le freci bine cu furculita pana s-au facut ca o pasta. Cu polonicul ia supa si incet, incet, se picura peste pasta de galbenusuri, amestecand mereu cu furculita, ca sa nu se coaguleze. Se repeta pana s-a umplut farfuria cu supa, se amesteca bine si se toarna compozitia in oala cu supa.
Ciorba era dreasa si gata de mancat.
De obicei se pune si zeama de lamaie sau bors, daca se doreste mai acra decat atat, pentru ca macrisul face supa acruta.
|