Ciorbă de perișoare (I)
Timp de preparare: 1 h
Complexitate: medie
Ingrediente: Un morcov, un pătrunjel, 1/2 țelină, zeamă de varză, borș, sare de lămîie sau oțet, o ceapă de mărime mijlocie, leuștean, untdelemn, un gălbenuș, 100 ml smîntînă (iaurt), sare, 200 g carne vițel, orez, albuș de ou, piper.
Mod de preparare: Zarzavatul și ceapa se rad prin răzătoarea cu găuri mari și se călesc 2 minute cu 2 linguri de untdelemn, ca să-și dezvolte aroma, apoi totul se stinge cu 2 l de apă fierbinte sau rece (în caz că se pun și oasele de la carne) și se adaugă o linguriță de sare. Se lasă să fiarbă circa 30 de minute, pînă cînd se pregătesc perișoarele. Carnea se trece prin mașina de tocat de 2 ori, împreună cu o linguriță de ceapă tocată. Dacă se pune piept de pasare, se poate adăuga și pielea de la gît de la spate, cu toată grăsimea prinsă de ea. La tocătură, se adaugă albușul, orezul spălat și bine scurs, o linguriță cu vîrf de făină, un vîrf de cuțit de piper, sau, pentru regim, numai mărar și pătrunjel tocat și 1/2 linguriță de sare. Se amestecă bine, apoi se ia cu lingurița din compoziție, se pune în palma udată cu apă rece, se răsucește ca să capete forma rotundă și i se dă repede drumul în supa clocotită. Dacă este compoziția prea moale, perișoarele se pot modela direct în linguriță și li se dă drumul în supă. Cînd toate perișoarele sînt gata, se lasă să fiarbă supa în continuare acoperită 30-40 minute. Cînd sînt toate fierte, se adaugă borșul sau altă acreală, după gust, lăsînd să fiarbă 2-3 minute. Se ia de pe foc, se aromează potrivind gustul cu sare și acreală.
|