Ciorbă de potroace (I)
Rețetă tradițională din România
Rețetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 45 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 500 g carne cu oase de curcan, găină, rață sau gîscă, 200 g zarzavat (morcov, pătrunjel, țelină), o ceapă mijlocie, o lingură de orez, 1/2 l zeamă de varză, un gălbenuș, 100 ml smîntînă sau iaurt, sare, leuștean.
Mod de preparare: Carnea, tăiată bucăți, se pune la fiert în 3 l de apă rece cu un vîrf de linguriță de sare. Cînd clocotește, se adaugă zarzavatul, ras prin răzătoarea cu găuri mari sau tăiat în formă de chibrit, și ceapa tăiată mărunt. Cînd toate sînt aproape fierte, se pune orezul, amestecînd bine, ca să nu se lipească de fundul oalei; se fierbe 20 minute. Ciorba se acrește cu zeamă de varză sau, în lipsă, cu borș, cu zeamă sau sare de lămîie, sau cu oțet. Se fierbe cu zeama de varză sau cu borșul cîteva minute. Cu zeamă de lămîie, se acrește numai după ce s-a luat de pe foc, ca să nu se distrugă vitaminele. Se drege. Pentru aromă, se adaugă leuștean verde sau uscat.
|