Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Completează datele și apasă pe "Trimite"
Numele tău:
E-mail-ul tău:
E-mail-ul prietenului tău:

Ciorbă de salată verde (I)

Timp de preparare: 1 h

Complexitate: redusă

Ingrediente: 4-5 căpățîni de salată, 1/2 l borș, zer acru de la brînză de vaci, zeamă sau sare de lămîie sau oțet, 30 g slănină afumată sau untdelemn, 5-6 căței de usturoi, un gălbenuș, 100 ml smîntînă sau 200 ml iaurt, o ceapă, boia, mărar, leuștean, sare.

Mod de preparare: Salata bine spălată se ia în mănunchi și se taie fîșii late care se vor pune în 1 1/2 l apă clocotită, împreună cu o ceapă tăiată mărunt. Se fierbe circa o oră, pînă cînd se înmoaie bine, apoi se acrește, după gust, cu borș sau altă substanță acră, completînd lichidul, ca ciorba să fie potrivit de deasă. Ciorba se poate lega cu puțină făină (10 g la litrul de ciorbă). Făina se freacă cu 1-2 linguri de apă rece și se pune în ciorbă să fiarbă cîteva clocote. Se ia de pe foc și se drege imediat. Se freacă bine gălbenușul cu smîntîna sau iaurtul sau numai 2 gălbenușuri cu 2 linguri de apă rece, se diluează cu puțină ciorbă fierbinte și se toarnă peste restul de ciorbă cu care se amestecă și apoi se sărează. Se aromează cu mărar și usturoi tocat și, facultativ, cu leuștean. Pentru aspect, se încălzește puțin untdelemnul, se adaugă un vîrf de linguriță de boia dulce, se amestecă puțin și se deșartă peste ciorbă. Pentru gust mai picant, slănina afumată se taie cît mai mărunt, se prăjește la foc mic, pînă cînd jumările capătă culoarea aurie deschis. Se iau atunci de pe foc, lăsînd să se domolească puțin căldura grăsimii, apoi se adaugă usturoiul tocat și boiaua, se amestecă de 2 ori și imediat se toarnă peste ciorba de salată, după ce aceasta a fost dreasă. Salata se poate fierbe cu 150-200 g carne sau oase afumate, pentru a-i da un gust mai picant. Se acrește, se aromează și se drege.





Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.