Ciorbă de urzici
Timp de preparare: 1 h 10 min.
Complexitate: redusă
Porții: 4
Ingrediente: 1/2 kg urzici, o ceapă mijlocie, 30 ml untdelemn sau slănină afumată, un gălbenuș, 100 ml smîntînă sau 200 ml iaurt, 3-4 căței de usturoi, 1/2 l borș, zeamă sau sare de lămâie sau oțet, sare, leuștean, oase afumate.
Mod de preparare: Urzicile se spală bine, apoi se iau mănunchi și se taie în felii late. Se fierb circa o oră în 1 1/2 l apă clocotită, împreună cu ceapa tăiată mărunt. Când sunt bine fierte, se acresc cu borș sau cu altă acreală, dupa gust, adăugând apă, dacă ciorba este prea deasă. Când cantitatea de urzici este mai mică, se poate adăuga o lingură cu vârf de orez (25 g), când acestea sunt aproape fierte, deoarece orezul fierbe în circa 20 minute. Urzicile cu ceapă se pot fierbe în oală sub presiune în 30 minute. Se poate prepara și cu zarzavat călit.
|