Ciorbă de varză albă
Timp de preparare: 2 h
Complexitate: redusă
Porții: 4
Ingrediente: 300-500 g carne cu mult os de rață, porc sau vită, morcov, pătrunjel și țelină, o ceapă mijlocie, o varză de circa 1/2 kg, un ardei gras, circa 1/2 l suc de roșii sau altă substanță acră, cimbru, mărar și o mică frunză de țelină, sare.
Mod de preparare: Carnea se pune la fiert în 2 l apă rece cu 1/2 linguriță de sare. Se fierb o oră. Zarzavatul, ras prin răzătoarea cu găuri mari, se călește 2 minute cu ceapa tăiată mărunt în 2 linguri de untdelemn, apoi se adaugă în supă. După 30 minute, se pune varza (controlată bine să nu aibă nisip pe frunze și spălată), tăiată în felii subțiri, ardeiul în felii și o ramură de cimbru. Cînd toate sînt bine fierte, ciorba se acrește cu suc de roșii, după gust, sau cu ce avem la îndemînă, potrivindu-se gustul cu sare. Se pune și mărar sau pătrunjel tăiat mărunt. Se servește ca atare sau se drege. Se poate pregăti la fel, fără carne, numai cu zarzavatul călit.
|