Ciorbă de varză albă cu sos românesc
Ingrediente: 1/2 kg ciolan de porc afumat, o varză de circa 600-700 g, o ceapă mijlocie, 1 kg roșii, o linguriță cu vîrf de făină, 2 linguri untdelemn, 100 ml smîntînă, cimbru, mărar, sare.
Mod de preparare: Carnea se pune la foc în 3 l de apă rece. După 1 1/2 oră, se adaugă varza tăiată în felii subțiri, ceapa tăiată mărunt și o crenguță de cimbru. Cînd sînt bine fierte și carnea și varza, ciorba se sărează și se acrește, după gust, cu sucul stors din roșii. Făina se pune într-o tigăiță, fără grăsime, amestecînd mereu la foc mic, pînă cînd se rumenește și capătă culoarea maro deschis. Apoi, tigăița se trage de pe foc, se pun 2 linguri cu untdelemn și, facultativ, o linguriță cu vîrf de ceapă rasă fin sau tăiată mărunt. Se amestecă puțin, ca numai la căldura tigăiței ceapa să-și dezvolte aroma și făina să se încorporeze în untdelemn. Totul se stinge cu ciorba fierbinte, adăugată cîte puțin, la început, ca să nu se formeze cocoloașe, și apoi se toarnă în restul de ciorbă. Se completează lichidul, dacă a scăzut prea mult. Se lasă să fiarbă cîteva clocote, ca să se lege cu făina, apoi se ia de pe foc. Smîntîna se bate bine cu o lingură de apă rece, adăugînd și puțină ciorbă fierbinte; apoi se toarnă totul în restul de ciorbă, imediat ce aceasta s-a luat de pe foc, și se amestecă bine. Pentru aromă, se adaugă mărar și o mică frunză de țelină, tăiate marunt.
|