Ciorbă din carne de ovine
Ingrediente: 1/2 carne de berbec sau de oaie fără grăsime, morcov, pătrunjel, o ceapă de mărime mijlocie, 2 ardei grași, 250 g roșii, 2 cartofi potriviți, o felie de varză dulce, borș, zeamă de varză, zeamă sau sare de lămîie, mărar, cimbru, tarhon, piper, sare.
Mod de preparare: Carnea tăiată în bucățele se pune în 3 l apă rece cu o linguriță rasă de sare, lăsîndu-se să fiarbă circa o oră la foc mijlociu. Zarzavatul și ceapa, rase prin răzătoarea cu găuri, mari, se călesc separat 2 minute cu 2 linguri de untdelemn, apoi se adaugă în supă, împreună cu varza tăiată ca fideaua, lăsîndu-se să fiarbă împreună pînă cînd se înmoaie bine carnea (trebuie să fiarbă circa 2-3 ore; dacă este mai bătrînă, chiar mai mult). În oala sub presiune, fierbe în jumătate de timp împreună cu zarzavatul, care se călește înainte direct în oală; apoi, se adaugă circa 2 l de apă rece și carnea, o linguriță rasă de sare, se așează capacul și se lasă să fiarbă circa 1 1/2 oră, calculînd timpul de cînd au început să iasă primii vapori prin ventil; atunci, se reduce focul la minim și se fierbe în continuare. Cînd s-a scurs timpul afectat fierberii, se răcește oala și se deșartă conținutul în oala obișnuită. În oricare variantă, se pregătește ciorba cînd carnea este bine fiartă, se pun cartofii tăiați în cuburi mici, ardeii și roșiile tăiați felii sau numai suc de roșii (iarna), cimbru și mărar. Cînd toate sînt fierte, se sărează, se acrește, completînd lichidul după gust, și, pentru aromă, se adaugă frunze de tarhon sau leuștean și un vîrf de cuțit cu piper (facultativ).
|