Ciorbă grecească de pasăre
Rețetă tradițională din Grecia
Rețetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: Măruntaie și carne din spate, cu mai mult os, de la pui sau de la altă pasăre, morcov, pătrunjel, țelină (în total, circa 300 g), o ceapă mijlocie, 30 g orez, o lămîie, un gălbenuș, 100 ml smîntînă sau 200 ml iaurt, pătrunjel, sare.
Mod de preparare: Carnea, tăiată în bucățele, se pune în 3 l de apă rece, împreună cu o linguriță rasă de sare, lăsîndu-se să stea 15 minute deoparte, ca să treacă în apă cît mai multe substanțe hrănitoare, pentru a-i da ciorbei un gust mai bun, apoi se pune pe foc. Cînd clocotește, se adaugă zarzavatul și ceapa, tăiate în sferturi, se lasă să fiarbă la foc mic, acoperite, pînă cînd se înmoaie bine toate, și apoi se strecoară. Se pune orezul, amestecînd bine, ca să nu se lipească de fundul oalei, și se fierbe 20 minute. În supă, se adaugă carnea (fără zarzavaturi), completînd pînă la 2 l de apă, dacă a scăzut, și se adaugă o linguriță cu vîrf de "Vegeta", lăsînd să mai fiarbă cîteva clocote. Se ia apoi de pe foc, se potrivește gustul cu sare și zeamă de lămîie (specificul ei) și se drege cu gălbenuș și smîntînă sau iaurt. Pentru aromă, se pune pătrunjel tăiat mărunt.
|