Ciorbă țărănească de porc sau vacă
Rețetă tradițională din România
Timp de preparare: 1 h 45 min.
Complexitate: medie
Porții: 4
Ingrediente: 300-400 g carne de vacă sau de porc mai grasă, morcov, pătrunjel, țelină, 1 ceapă mijlocie, 1-2 ardei grași, 3 roșii, 2 cartofi mijlocii, 1 lingură cu mazăre boabe, 10-12 păstăi de fasole verde, borș sau altă substanță acră, frunze aromate, sare.
Mod de preparare: Pieptul de vacă sau ciolanul de porc proaspăt se pune la fiert în 2 l de apă rece, cu o linguriță rasă de sare; se fierbe circa o oră la foc mijlociu, ca să nu se tulbure supa.
Zarzavatul și ceapa, rase prin răzătoarea cu găuri mari, se călesc 2 minute cu 2 linguri de untdelmn și se adaugă în supă, împreună cu fasolea ruptă în bucăți. După circa 30 minute, se adaugă mazărea.
Când carnea și zarzavatul sunt bine fierte, se pun cartofii tăiați în cuburi mici, ardeii tăiați în felii subțiri și roșiile, tăiate în felii de 2 cm grosime.
Ciorba se fierbe încă 15 minute, ca să se înmoaie cartofii, apoi se adaugă borșul, completând lichidul, ca ciorba să nu fie prea deasă și se sărează după gust. Se lasa să mai fiarbă câteva clocote, apoi se ia de pe foc, se aromează cu leuștean sau pătrunjel și se servește nedreasă.
|