Ciuperci gratinate
Rețetă lacto-vegetariană
Timp de preparare: 30 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 1 kg ciuperci, 2 linguri zeama de lamaie, 600 g rosii (bine coapte), 2 cepe, 4 catei de usturoi, 4 linguri unt, o lingura faina, 100 g smantana, un ardei iute uscat, o lingurita oregano, o lingurita rozmarin (ambele uscate), sare, piper, 150 g branza topita, grasime pentru forma.
Mod de preparare: Se curata ciupercile, se taie felii si se stropesc cu zeama de lamaie. Rosiile oparite se curata de pielita si se taie cubulete. Ceapa si usturoiul curatate se toaca marunt. Intr-o tigaie mare se pune untul la-ncins si se calesc ceapa si usturoiul circa 5 minute, la foc mic (pana ce devin galbui). Se adauga ciupercile, se face focul mai mare si se prajesc si ele zece minute, pana ce li se evapora zeama si capata o culoare usor maronie. Se incinge cuptorul. Se pun si rosiile in tigaie si se lasa sa dea cateva clocote. Se amesteca faina cu putina apa rece si se toarna peste ciuperci, impreuna cu smantana. Se adauga oregano si rozmarin si se lasa sa fiarba cateva minute pana ce se ingroasa sosul. Se gusta de sare si piper. Se unge o forma (eventual de Jena), se toarna in ea ciupercile, iar peste ele se asaza branza taiata felii. Se baga la cuptor si se lasa sa se rumeneasca circa 15 minute.
Se servesc imediat, cu paine alba.
|