Clătite
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 30 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 100 g făină, 300 ml lapte, 1-2 ouă, o lingură rom, o lingură untdelemn, 1/2 linguriță sare, coajă de lămîie.
Mod de preparare: Într-o oală de 1 litru, se pun gălbenușul, untdelemnul, romul, sarea, 50 ml lapte, coaja de lămîie (facultativ) și se bat cu lingura ca să se amestece; apoi se adaugă făina, se amestecă bine și se freacă cu lingura pînă compoziția nu mai are cocoloașe. Se subțiază cu restul de lapte, turnat cîte puțin la inceput, amestecînd bine de fiecare dată pînă cînd se omogenizează compoziția; după aceea, se poate pune mai mult lapte deodată. Laptele se poate înlocui total sau pe jumătate cu sifon. Albușul se bate spuma tare și apoi se amestecă puțin cu compoziția care va deveni spumoasă și deci mai groasă; romul o va menține spumoasă pînă la sfîrșit și clătitele vor fi foarte fragede. Zahăr nu se pune în compoziție deoarece se caramelizează repede și se vor lipi de tigaie. Pentru prima clătită care se coace, tigaia trebuie să se ungă bine pe toată suprafața. Clătitele coapte se păstrează acoperite, într-o cratiță așezată pe un vas cu apă fierbinte.
|