Clătite cu spanac
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 30 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 1/2 kg spanac, 250 g făină, 3 ouă, 50 ml untdelemn, 30 ml rom, 600 ml lapte, 200 ml smîntînă, sare.
Mod de preparare: Spanacul bine spălat se fierbe 10 minute numai cu apa reținută pe frunze (se vor lăsa și frunzele în apă) și 1/2 linguriță cu sare. După ce s-a scurs bine în strecurătoare (presîndu-se puțin și cu lingura), se trece prin mașina de tocat. Într-o oliță de 2 l, se pun gălbenușurile, untdelemnul, romul (care frăgezește), smîntîna, spanacul tocat și o linguriță rasă de sare, amestecîndu-se bine; se adaugă făina și se freacă cu dosul lingurii pe marginea oliței, pînă cînd compoziția nu mai are cocoloașe. Se diluează apoi cu laptele rece sau cu jumătate din cantitatea de lapte și jumătate din cantitatea de sifon sau numai cu sifon; se adaugă cîte puțin la început și amestecînd de fiecare dată, pînă cînd se omogenizează compoziția. Albușurile se bat spumă și apoi se deșartă în compoziție, amestecînd puțin cu un polonic, cu care se va lucra pînă la sfîrșit. Romul va face să rămînă compoziția spumoasă, pînă cînd se termină de copt. Clătitele se coc în tigaie obișnuită sau în tigaie de teflon. Într-o caniță, se pun 2-3 linguri cu untdelemn, în care se ține o pensulă, dar nu pe sobă. Tigaia se înfierbintă goală, 3-4 minute, la foc mijlociu (la aragaz se pune un disc subțire peste flacără, sub tigaie). Apoi tigaia se ridică și se unge repede cu pensula pe toată suprafața și se mai pune o secundă pe foc; în acel moment, se ia din compoziție cu polonicul cca 50 ml (pentru tigaie mijlocie) cu mîna dreaptă și cu mîna stîngă se ridică tigaia. Se toarnă compoziția in tigaie, acoperind-o cu un strat subțire (înclinind-o printr-o mișcare de rotire, ca să curgă compoziția pe toată suprafața ei). Dacă nu s-a acoperit bine, se ia încă puțină compoziție și se completează golurile. Compoziția va fi mai densă dar nu se mai subțiază. Tigaia se așează pe foc, lăsînd-o pînă se încheagă bine compoziția și se rumenește pe margini; se trece, apoi, cu cuțitul pe sub clatită, de jur împrejur, (sau cu lopățica de lemn, la tigaia din teflon ca să nu se zgîrie), desprinzind-o de tigaie pînă la mijloc. După ce s-a rumenit pe partea de dedesubt, se introduce lama cuțitului sau lopățica din lemn sub clătită, chiar la mijlocul ei, și, printr-o mișcare rapidă se întoarce pe partea cealaltă, care se va coace pînă cînd se va rumeni. Dacă clătita s-a prins de tigaie, se va trece pensula pe marginea tigăii, pe lîngă clătită, ca să se scurgă puțin untdelemn sub ea, unde este necesar să se dezlipească. Pe măsură ce s-au copt, clătitele se pun într-o cratiță (potrivită cu mărimea lor), acoperită, care se așează pe un vas cu apă fierbinte, păstrîndu-le calde. Clătitele cu spanac vor fi mai groase dar foarte gustoase. Se pot umple cu brînză telemea rasă sau cu șuncă tocată amestecată cu smîntînă, împachetîndu-le ca sarmalele. Vasul se introduce în cuptor cu 10 minute înainte de servire, ca să se înfierbinte clătitele. Se servesc ca fel întîi.
|