Colțunași cu gutui și miere
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 2 h
Complexitate: medie
Porții: 6
Ingrediente: 1,5 kg gutui, 500 g zahar, 350 g faina cernuta, 200 g unt moale, 2 oua, zeama de la o lamaie, 1 varf de cutit anason, 1 varf de cutit vanilie (baton ras), 4 linguri miere lichida, sare.
Mod de preparare: Puneti faina impreuna cu un varf de cutit de sare pe planseta, faceti o gropita la mijloc, spargeti un ou si adaugati untul taiat bucatele. Framantati un aluat, adaugand, daca este nevoie, si putina apa, si lasati-l sa se odihneasca. Intindeti aluatul pe planseta infainata, rasfirati deasupra untul ramas taiat bucatele, rulati aluatul facand un sul foarte bine strans, inveliti-l intr-un servet de bucatarie si tineti-l 30 de minute la rece.
Curatati gutuile, taiati-le in patru si indepartati semintele si partea lemnoasa. Puneti-le intr-o cratita, acoperiti-le cu apa, adaugati zeama de lamaie si anasonul si lasati-le sa fiarba o jumatate de ora, din momentul cand apa incepe sa clocoteasca. Varsati jumatate din apa in care au fiert, puneti-le din nou pe foc, fierbeti-le inca 30 de minute, pana ce incep sa se ingroase, si lasati-le sa se raceasca. Incingeti cuptorul la 200 grade C. Intindeti aluatul si taiati din el cercuri cu ajutorul unui pahar cu gura mare sau cu un bol. Puneti pe fiecare jumatate de cerc cate-o lingura de umplutura de gutui si pliati aluatul in doua, lipind bine marginile (prin apasare). Asezati coltunasii pe o tava infainata, ungeti-i cu un galbenus batut si coaceti-i 25 de minute in cuptorul incins.
Inainte de a-i servi - calduti - ungeti-i cu miere.
|